Четвъртък, Декември 03, 2020
Д-р Семерджиев: Не моделът е лош, а управлението

Така или иначе, катастрофата на фармасектора е факт в България. И сме стигнали да плащаме много повече за лекарства - 56% от парите за здраве, отиват във фармацевтичния сектор. Когато казват, че се доплаща много за здравеопазване, това всъщност е голяма манипулация. Много се доплаща за лекарства. – коментира  д-р Семерджиев в предаването " Денят започва" по БНТ.


Той коментира и нашумелия проблем с цените на лекарствата от позитивния лекарствен списък
„ Д-р Дечев каза една истина, която се нуждае от своето разследване, но не само по отношение на онова конкретно лекарство, а по отношение на цялата позитивна листа, която явно е с такива цени, че може да се слиза 7-8 пъти под тях. Това означава, че разходите за лекарства в България се определят от регистрираната пределна цена. А там пробойната е в нормативните документи, за които е отговорен министъра на здравеопазването.“
Това е само пример от схемата на "фармацевтичната мафия", също цените, лекарства на наши производители се продават на по-ниски цени в чужбина. – допълни д-р Семерджиев.
Според него твърдението, че моделът е лош е удобна подмяна на истината. Не моделът е лош, а управлението.
По отношение на предложения нов здравен модел д-р Семерджиев коментира :
Ако искаме да сменим здравноосигурителния модел,, който работи на солидарен принцип със застрахователен модел, който работи на рисков принцип няма да можем да платим и една година неговото съществуване. В Европа такъв модел работи в Швейцария. Швейцария вече харчи над 9900 евро на човек годишно, докато ние се справяме с около 780 евро. Тази сума в Швейцария е по-висока от БВП на глава от населението у нас. Как си представяте да въведем нещо, което струва повече от цялата икономика на страната? Освен това застрахователят работи на принципа на риска, оценява ви до колко вие сте хронично болен, до колко имате вредни навици и това прави рисковата ви премия висока. Това е скъпа система. …“
Цялото интервю може да видите  тук

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Проф.В.Борисов · преди 9 месеца
    За пореден път д-р Семерджиев показва, че познава здравната система в цялост - нейната кухня, нейните АЙСБЕРГИ, подводните невидими камъни. Наистина УЖАСЯВАЩОТО в нашето "модернизирано" здравеопазване е, че когато говорим за здраве, всъщност се разбира ПРЕСКЪПА фармацевтична продукция - 56% от националните разходи за "здраве" !!!???!!!. За днешните български граждани това е почти ФАТАЛНО... Очевидно има нужда не просто от промяна, а от кардинална, почти революционна промяна в дефектната нормативна база. И, струва ми се, че горещата топка най-напред е в дремещата Здравна комисия на Парламента и чак след това в МЗ.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up