Петък, Октомври 23, 2020
Трети случай на Легионела у нас

 

Mъж от столицата, се разболява след като е бил на почивка в Гърция в края на октомври Изпратените проби до Референтана лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести доказват легионела. Това каза за clinica.bg директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.


По думите на му, това е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Legionella pneumophilla. Често пациентите се заразяват с този тип инфекции при посещение на обществени бани, басейни, къпане в езера, язовири и реки, както и при нередовно почистване на климатични системи в офиси и дома.
Според специалистите заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. Това лято страната ни влезе вечерната хроника на британските медии, които съобщиха за техен гражданин заразил се с легионерска болест у нас. Мъжът само седмица след завръщането си у дома, в Хамилтън е починал. Близките на 43-годишния Коуън са категорични, че той се е разболял именно по време на престоя си в 3-звездния хотел в българския курорт. След взети проби от водата на хотела, обаче се оказва, че те са отрицателни.

От началото на годината в страната са съобщени общо 3 случая на легионела. За същия период през изминалата година са регистрирани 11. Всяка година в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболели са Франция, Германия, Италия и Испания. Болестта засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания, напомнят специалистите. Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла.
Източник: clinica.bg

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up