Петък, Август 07, 2020
Изскачащи прозорци във Facebook ще ни образоват за ваксините

 

Facebook, който е собственик на Instagram, обяви в сряда, че образователни изскачащи прозорци ще се появят в платформите на социалните медии, когато потребител търси съдържание, свързано с ваксина, посещава групи и страници, свързани с ваксина, или показва интерес, свързан с ваксина в Instagram ,
Ако потребителят е със седалище в Съединените щати, изскачащият прозорец ще свърже потребителя с центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ за достоверна информация за ваксините. Ако потребителят е извън САЩ, той ще ги свърже със Световната здравна организация.

 

Борбата с „митовете за ваксините и дезинформацията е споделена отговорност и ние аплодираме тези усилия“, каза говорителят на CDC Кристен Нордлунд
Кампанията стартира едновременно с епидемията от морбили в Съединените щати , която достигна над 1200 потвърдени случая в 31 щата от началото на годината. Епидемията се разпространи и по целия свят, в резултат на което четири европейски държави загубиха статута си държави без морбили. .
Експертите по обществено здраве посочиха, че анти-ваксърското съдържанието онлайн, влияе на хората в резултат, на което се появяват огнища на морбили и други заболявания.
Световната здравна организация и Facebook водят дискусии от няколко месеца, за да гарантират, че хората ще имат достъп до авторитетна информация за ваксините и ще се намали разпространението на неточности, заяви в писмено изявление в сряда генералният директор на СЗО Тедрос Аханом Гебрейесус.
„Дезинформацията за ваксините е основна заплаха за здравето в световен мащаб, която може да унищожи десетилетия напредък в борбата с предотвратимите болести. Много инвалидизиращи и смъртоносни заболявания могат да бъдат ефективно предотвратени чрез ваксини“, каза той. „Големите цифрови организации носят отговорност за своите потребители - да гарантират, че те имат достъп до факти за ваксините и здравето. Би било чудесно да видим, че социалните платформи и платформите за търсене се обединяват, за да стимулират комбинирания им обхват.“
Миналата седмица платформата за социални медии Pinterest обяви, че търсенето на "морбили", "ваксинална безопасност" както и друго съдържание свързано с ваксини ще доведе до резултати само от обществените здравни организации. Компанията заяви, че новото търсене е достъпно за сега само на английски език .
По-рано тази година Amazon премахна документалните филми против ваксините от своята услуга за стрийминг на Amazon Prime Video, а YouTube спря появяването на реклами във видеоклипове, които популяризират анти-ваксърско съдържание..
Преди това Facebook понижи популярността на групи и страници, които разпространяват дезинформация за ваксините в опциите News Feed и Search. Сега образователните изскачащи прозорци са още една стъпка в усилията за справяне с разпространението на дезинформация.
"Искаме хората да получат точна информация, особено за здравето", каза заяви в интервю през юни главният медицински кореспондент на CNN д-р Санджай Гупта .
"Когато публикациите съдържат реч на омраза или показват насилие, ние ги сваляме. Но когато нещата са фалшиви, ние драстично намаляваме популяризирането им и показваме другата страна на историята. Това е така, защото дебатът все пак трябва да се състои", Шерил Сандберг, главният оперативен директор на Facebook,.
Източник: CNN

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up