Четвъртък, Октомври 01, 2020
Нов щам на ХИВ е открит в Конго

Учени, използващи напреднала технология за изследване на ДНК, са открили нов неидентифициран щам на ХИВ от групата М, която е отговорна за огромната част от човешките инфекции . Предишният щам в тази група е документиран преди 19 години. Щамовете от група М са най-често срещаните при хората и са отговорни за глобалната пандемия от СПИН . М щамове са заразили около 90% от 37,9 милиона души, които според Световната здравна организация живеят с вируса на ХИВ.

Инфекциите от група O, N и P са рядкост, но могат да засегнат и хората. В сряда, лаборатории Abbott Labs установяват появата на 10-та група М щам.
Новият щам е открит само при трима души, за които се знае, че живеят в Демократична република Конго, където е и първата зараза с ХИВ при хората в средата на 1900 година. Десетилетия по-късно вирусът бързо се разпространява по целия свят.
Изследователи и епидемиолози не очакват новият щам от група М да промени начина, по който се диагностицира или лекува ХИВ. Съществуващите диагностични тестове и антиретровирусните лекарства, които потискат растежа на ХИВ, са насочени към части на вируса, които са общи за всички групи.
Все пак новите щамове могат да предложат нова информация за развитието на ХИВ и разпространението му.
„Има много мистерия около това, защо са се случили определени неща. Новите щамове могат да помогнат да се разгадае част от тази неизвестна история “, казва Брайън Фоли, генетик за ХИВ в Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико, който притежава най-голямата банка за вируси на ХИВ и определя насоките за класифициране на нови щамове. Д-р Фоли не е участвал в изследванията на Абът.
Източник : The Wall Street Journal

Какво трябва да се направи, за да се осигурят лекарства в малките населени места?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up