Четвъртък, Юни 04, 2020
Какво се случва със стволовите клетки на стотици българи

 

Неясноти около преместването на тъканната банка за съхранение на стволови клетки „Криосейв“ от България в Полша, притесни стотици български семейства. Те твърдят, че нямат никаква връзка с нея.
„Бяхме изключени от всякаква комуникация и не знаем какво се случва. Разбираме впоследствие, че стволовите клетки са преместени в Полша, където още повечето от родителите нямат потвърждение, че материалът им е там и че се съхранява”, коментира една от майките Доротея Дачкова, пред БТВ.


Клиентите на фирмата разбрали за проблема през август. Както твърдят самите те – по информационен път, а не от институциите, които трябва да следят ситуацията.
„Дори смея да кажа, че ние информирахме Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) за случващото се с фирмата и тъканната банка през август месец. Подадохме сигнал към тях”, разказа Васил Пасев, също родител и клиент на фирмата. Засегнатите от проблема разказаха, че са сезирали и прокуратурата, здравното министерство и Комисията по здравеопазване, с надеждата, че ще бъдат направени законодателни промени.
От ИАМН настояха, че още през юни са предприели необходимите действия, а от фирмата ги уверили, че клиентите са информирани за случая. През август месец въпросната фирма е подала и заявление, че иска да прекрати дейността си. А извършената впоследствие проверка на ИАМН констатирала нарушения. Основното – през 2018 – 2019 г. повечето проби са поставени под карантина, тъй като не са извършени необходимите серологични изследвания.
Директорът на българската фирма Асен Пачежеив заяви, че през юни месец са били изпратени електронни съобщения на клиентите, а нарушенията не са свързани с начина, по който са взети пробите, а с това, което се случва в Швейцария.
От разговорът, обаче стана ясно, че г-н Пачежеив вече има нова фирма за генетични изследвания.
В отговор на депутатски въпрос преди месец пък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори, че от МЗ е получило уверение от Полша, че транспортирането и съхранението на стволовите клетки са извършени съгласно изискванията за качество и безопасност. Изрично е упоменато, че пробите остават собственост на клиентите, като всеки може да се убеди, че пробата му е там, след като изпълни процедурата, обявена на сайта на полската компания.
Източник БТВ; zdrave.net

 

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up