Четвъртък, Декември 03, 2020
Едва една трета от българите биха дали съгласие за донорство на органи

 

Стартира Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас под мотото „Да! За живот!“. Активната част на кампанията ще продължи до 5 декември тази година.
Според социологическото проучване на „Алфа рисърч“, представено  днес, повече от половината запитани твърдят, че никога не са срещали информация за трупното донорство и възможностите за трансплантации. Едва 35.2% от българите декларират съгласие да станат донор на органи при евентуален инцидент или злополука с фатален край. Аналогична е картината, когато въпросът се постави за съгласието близък починал роднина да стане донор на органи. 31.7% декларират подобно съгласие.


Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави.
„Да увеличим броя на трансплантациите в България е изключително важна мисия, която е крайно време да бъде реализирана в името на всички онези български граждани, за които докато не се появи донор, всяко „днес“ може да бъде последно. – каза здравният министър по повод откриването на кампанията. По думите му липсата на органи, не само в България, но и в световен мащаб, е водещ проблем. Броят на отказите, които получават координаторите по донорство по места от близките на пациенти в мозъчна смърт, расте. Затова в рамките на тази кампания усилията на МЗ са насочени към предоставянето на максимално ясна и подробна информация какво представлява донорството на органи, кога може да се случи то, при какви условия.
Данните от проучването показват още, че само около 8% от българите са против донорството изобщо, затова причините за увеличаващия се брой откази трябва да се търси в липсата на достатъчно информация, страховете и липсата на съпричастност.
Проблемът с ниското ниво на доверие в българското здравеопазване очертава основните страхове. Какви са гаранциите, че при възникнал инцидент с човек, декларирал желание да бъде донор, ще бъдат положение достатъчни усилия за спасяването му и няма да се злоупотреби със съгласието му (75.1%); какви са гаранциите, че органите ще бъдат използвани за нуждаещи се хора (67.3%); са основните опасения на запитаните.

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта“. Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg. От проведеното изследване става ясно, че повече от половината запитани смятат, че даряването на органи трябва да става само при изрично дадено съгласие приживе. Подобен е и броят на хората, които смятат, че хората изразили съгласие за донорство, трябва да се ползват с предимство при евентуална нужда от трансплантация.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up