Неделя, Юли 05, 2020
Модерно лечение в 4 болници спасява пациентите с инсулт

Инсултът е мозъчен пристъп, който засяга годишно 17 милиона души по света. Това е втората най-честа причина за смърт и водеща причина за инвалидизиране при възрастните, сочат данните на Алианса по инсулт за Европа.
В 37 лечебни заведения в България отскоро се прилага модерно лечение, което в рамките на златните 4 часа спасява пациентите с инсулт, посочиха водещи специалисти на дискусия по темата.


В четири центъра - в болниците "Света Анна" и "Пирогов" в София, както и в болниците "Свети Георги" в Пловдив и "Света Марина" във Варна, се прилага скъпоструващо модерно лечение на инсулта, като в рамките на 60 минути от постъпване на пациента с инсулт в болницата се поставя инжекция за разреждане на кръвта и той бива спасен.
"В България лечението на инсулта се прилага сравнително от скоро и все още не е достигнало всички болници. Може би от пет години се прилага по-масово лечението на инсулта с тези медикаменти, за които става дума. Преди това на практика лечение няма. Необходими са още четири центъра за лечение на инсулт, казва професор Миланов.
"Смята се, че за България болниците трябва да бъдат около 41, които да бъдат така ключово разположени, че да може да има достъп до всички региони. Все още има един два региона в България, където всъщност няма нито една болница, където пациентът да може да се лекува", допълни картината лекарят.
Сериозен проблем у нас е неглижирането на артериалната хипертония и високото кръвно налягане.
Най-сложен е хипертоника на 40 години. Там да обясниш, че това е заболяване, което трябва да бъде контролирано продължителен период от време единственото, на което се разчита, е не толкова, че той ще си измери кръвното, а това, че ще има някаква симптоматика, която може да е главоболие, но понякога може да бъде и първо, вече сериозно заболяване", коментира проф. Арман Постаджиян, началник на Отделението по кардиология на "Св Анна".
В България има доста добри правила за профилактика, смятат лекарите Проблемът е всъщност стигането на пациента до подобен профилактичен преглед. Според специалистите човек трябва както работи, така и да почива, т.е. той трябва да има едно хоби. Няма значение какво му е хобито, т.е. той трябва да се разтоварва от всички неприятности, които на всеки от нас се случват през деня", препоръчва проф. Иван Миланов.
Източник: БНР

 
Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up