Вторник, Август 11, 2020

 Във Видин, Враца и Монтана, както в Сливен и Ямбол засега няма нито една болница, която да има готовност да лекува адекватно инсулт. Това каза пред журналисти акад. Иван Миланов, директор на Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия "Св.Наум". Смъртността от исхемичен инсулт в България е 4 пъти по-висока от тази в Германия, като през 2015 год. в страната ни смъртните случаи са били 154 на 100 хиляди души, а в Германия - 38 на 100 хиляди, посочи акад. Миланов, цитирайки данни от доклад на Световната здравна организация. Страната ни е на водеща позиция в Европа

по брой на инсултите и на инвалидизираните пациенти. По думите му пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към стойностите на кръвното си налягане, което е един от основните фактори за поява на инсулт. Проф. Миланов допълни, че другите рискови фактори са предсърдно мъждене, висок холестерол, висока стойност на кръвната захар, диабет, прекомерен прием на солена и мазна храна, тютюнопушене, ниска физическа активност и стрес.
Лечението на инсулт се прилага сравнително от скоро и все още не се практикува във всички болници, посочи още акад. Миланов. Адекватното лечение се прилага в 37 болници в България и то включва инжектиране на определен медикамент, който разрежда кръвта. Медикаментът трябва да се приложи до 4 часа след появата на инсулт. Центровете за лечение на инсулт са в столичните болници "Св. Анна" и "Пирогов", в "Св. Георги" - Пловдив и в "Св.Марина" - Варна. Симптомите на инсулт са нарушена реч, увиснал устен ъгъл, отпадналост на крак или ръка.
Имаме сериозен проблем с артериалната хипертония и притеснителна тенденцията за неглижиране на заболяването, отбеляза проф. Арман Постаджиян, началник на Отделението по кардиология към столичната болница "Св.Анна". Най-сложен е контролът при 40-годишните, тъй като не им се вярва, че страдат от хипертония. По думите на лекаря хората неглижират и профилактичните прегледи. От инсулт са застрашени и хора с ниски стойности на кръвното налягане, подчерта лекарят.
Източник:БНР

 

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up