Четвъртък, Декември 03, 2020
Среден 3 за българското здравеопазване

50 на сто от хората, лежали в болница, са доплащали за медицинска помощ - сочат данните на социологическо проучване на агенция "Тренд", проведено сред 1006 души в периода 11-18 октомври. Най-много хората са доплащали за диагностика и изследвания, сочат още данните, оповестени на Първата национална конференция "Заедно за повече здраве", организирана от фармацевтичния бизнес у нас.

Изследването на агенция "Тренд" за това какъв е образът на здравната система за хората, формиран през медиите и социалните мрежи, сочи, че хората виждат негативно здравната система, съобщи Димитър Ганев от социологическа агенция "Тренд":
45% от запитаните смятат, е проблемите в здравеопазването се дължат на лош контрол в системата и съответните институции и органи, а 29% на недостатъчно финансиране. Оценката, която поставят анкетираните на българското здравеопазване е среден 3, повечето от тях смятат, че то се развива в негативна посока.
Отговорите на анкетираните са по-балансирани, когато те са имали реален досег със здравната система, отбеляза обаче Димитър Ганев. 40 на сто са удовлетворени от здравното обслужване, а 53% не са удовлетворени. Хората имат високо доверие в българските фармацевти – 73%, следват ги лекарите – 63% и медицинските сестри- 65%. 50 на сто обаче са доплащали, като 19% от тях са плащали за изследвания, 15 на сто - за лекарства, 13% - за консумативи.
Имаме нужда от обществен дебат колко повече средства да се дават, как най-разумно да се разпределят, а има и нови теми, за които трябва да подготвим обществото, допълни Дончев. Иновациите в здравеопазването съдържат потенциал за конфликт - поддържат човешкия живот, но някои от тях са много скъпи, каза още Дончев.
Според участниците в изследването за здравната система държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазване, но и парите трябва са харчат по-ефективно, а на пациентите трябва да се осигури по-добър и навременен достъп до лекарства. Здравни експерти предложиха повече средства в здравеопазването да влязат с увеличаване на акциза върху цигарите, като този процент влиза в здравната система за лечение на заболяванията, които се причиняват от тютюнопушенето и като падне ДДС върху лекарствата. Според 54% от запитаните българските пациенти нямат добър достъп до съвременни лекарства.
Фармабизнесът изнесе данни, според които, благодарение на нови медикаменти и то финансирани от Здравната каса, е подобрено значително лечението на хепатит С, на захарния диабет, на рака на гърдата и на ХИВ и СПИН болните у нас. Същевременно обаче е неравномерен достъпът до аптечната мрежа, като тази услуга е съсредоточена в пет големи града в страната, по данни на Фармацевтичния съюз.
Източник: БНР

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up