Сряда, Декември 02, 2020
Доплащането на здравна помощ у нас е над критичното ниво за ЕС, отчитат от СЗО

 

Представителите на Офиса на Световната здравна организация в България поставиха началото на поредица от срещи с българските медии. Целта на организаторите е укрепване на връзката между организацията и медиите, която да подпомогне адресирането на важни и значими теми в сферата на общественото здраве.
На срещата са представени дейностите, кампаниите и инициативите на СЗО и са обсъдени постиженията и плановете на организацията през изминалия и предстоящия двугодишен период 2020-2021.


Десет са проблемите, които ще изискват внимание от страна на СЗО и здравните партньори. Сред тях са замърсяването на въздуха и изменението на климата, незаразните хронични заболявания, глобалната грипна пандемия, уязвимите условия на живот, антимикробната резистентност; първичната здравна помощ, разколебаването от ползата на ваксините, грижата за психичното здраве, както и ебола и други патогени с висока заплаха.
„Правителството вече съобщи, че разходите за здравеопазване ще бъдат повишени с близо 400млн. чрез бюджета на НЗОК. Препоръките на СЗО са по-голяма част от тези средства да отидат за първична здравна помощ. Както ЕК във всички свои доклади, така и СЗО настоява и препоръчва да се обърне внимание на първичната здравна помощ и превенцията. Защото много по-скъпо е да лекуваш едно заболяване в неговия последен стадий, когато вече болестта се е усложнила – каза д-р Околийски.
Доплащането за здравна помощ в България е също един от проблемите, които ще бъдат наблюдавани през следващите две години.
Нормално е да се доплаща около 15% и старите членки на ЕС се вместват в тези рамки. Доплащане над 30% се счита за критично, а у нас то е 44%. – „Това не може да се допуска още дълго тъй като един от основните принципи на универсалното здравно покритие е домакинствата да не обедняват, докато тук се наблюдава такъв риск от обедняване на цели групи“ – посочиха още от българския офис на СЗО.
Източник: Mediapool; Offnews

 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up