Понеделник, Октомври 26, 2020
Здравни служби на САЩ предупреждават за рядък вид рак свързан със силиконовите  импланти в гърдите

 

Става въпрос за Анапластичен голям клетъчен лимфом (BIA-ALCL), който се открива в течността около имплантите или в тъканта под белега от хирургичната операция, а в някои случаи може да бъде разпространен по цялото тяло. Лимфомът (BIA-ALCL), не е рак на гърдата - той е вид неходжкинов лимфом (рак на имунната система). Рискът на човек за развитие на BIA-ALCL се счита за нисък, този рак обаче е сериозен и може да доведе до смърт, особено ако не се лекува своевременно.

При повечето пациенти лечението протича успешно с операция за отстраняване на силикона и тъканта околните белезите, а при някои се провежда химиотерапия и лъчева терапия.
Основните симптоми на BIA-ALCL са постоянното подуване, наличие тежест или болка в областта на имплантанта на гърдата. Тези симптоми могат да се появят много след заздравяването на хирургичния разрез, често години след това.
При прегледа при специалист, често се установява събиране на течности около гръдния имплант. (Някои пациенти съобщават, че напипват бучка под кожата или капсулна контрактура (дебела и забележима капсула около импланта).
Изследванията са показали още, че рискът от BIA-ALCL е по-висок за имплантите с текстурни повърхности, спрямо тези с гладка повърхност. Някои други продукти за гърди, по-специално определени текстурирани разширители на тъкани, не трябва да се използват изобщо, според специалистите. 
Увеличаването на гърдите е най-популярната козметична хирургична процедура, извършвана миналата година, според Американското дружество на пластичните хирурзи . И докато при повечето жени процедурата протича без сериозни усложнения, при 20% от жените, се налага те да бъдат премахнати.
Здравната организация е притеснена, че хората решили да пристъпят към интервенцията не са достатъчно информирани за рисковете от нея. Те трябва да са наясно, че имплантите не са за цял живот и че необходимо периодично да бъде проверявана тяхната цялост - казват още специалистите. Това е и една от причините Американската агенция по лекарствата и храните да публикува предложение за нови изисквания към етикирането им. Медицинските лица на свой ред ще бъдат задължени да докладват всички случаи на този рядък вид рак и да представят цялата медицинска информация прехождаща състоянието. Към момента са диагностицирани 573 случая, 33 от които са завършили фатално.

Източник: CNN; FDA

 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up