Четвъртък, Декември 03, 2020

 

Във Втора градска поликлиника във Враца от днес ще работи първият за северозападна България кабинет за безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми. На откриването ще присъстват и специалисти по репродуктивна медицина, на които могат да бъдат задавани въпроси.
"Малка или голяма - трябва да има някаква помощ, защото, за съжаление, страшно много са хората с подобни проблеми. Страшно много хора са с по повече от 10-15 години ходене по мъките, лечения и несполучливи опити, един след друг, един след друг, но не трябва човек да се отказва", казва Ива, която е родила след 8 години инвитро процедури.


Първоначалните изследвания струват поне 500 лева, допълва Ива: "И ако човек работи за една минимална заплата, както е в малките градове, много трудно успява да си позволи изследванията, камо ли да продължи нататък с лечения, със стимулации и с едно инвитро да заплати сам."
Ива споделя още, че по общинска програма са получили като помощ първоначален преглед в една от столичните клиники.
"След прегледа се установи какъв е проблемът. Кандидатствахме пред Фонда за асистирана репродукция. Осем месеца чакахме, дадоха ни заповед, че ни се одобряват документите, че можем да започнем инвитрото и в хода на самата процедура се оказа, че тези пари, които се отпускат от Фонда, не достигат.
Фондация "Искам бебе" започва да кани специалистите от клиниките, които имат договор с Център "Асистирана репродукция".
"Инициативата тръгна от мен като координатор на Фондация "Искам бебе". Подкрепена е с решение на Общинския съвет на Враца. Зад нас застава Център "Асистирана репродукция" в лицето на доктор Мария Георгиева и се надявам много от репродуктивните специалисти - светила в тази област, да откликнат и да идват регулярно във Враца. Ние да спестим време, средства, нерви и да дадем надежда хората от Северозападна България, защото това не се прави само за гражданите на град Враца и на общината, ами изобщо за целия регион, който знаем, че е с най-ниска раждаемост и с най-голяма безработица. По този начин улесняваме хората до някаква степен да стигнат до мечтаните си рожби по по-лек път", отбелязва Здравка Гергова, която е координатор за северозападна България на Фондация "Искам бебе".
Източник : БНР

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up