Четвъртък, Декември 03, 2020
Да дариш живот

Изложба под надслов „Да дариш живот“ бе открита до лятното кино на НДК в София. Тя включва 26 проекта на студенти от бакалавърска програма в НБУ и е част от информационната кампания в подкрепа на донорството, организирана от фармацевтична компания Астелас България в партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Нов български университет (НБУ) и Българското дружество по нефрология. Инициативата се реализира по повод Европейския ден на донорството, който се отбелязва на 12 октомври.

Данните сочат, че около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за органи. Други 35% пък остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани..
В България тази статистика е дори по-лоша. Въпреки, че страната разполага с шест болници, в които могат да се извършат трансплантации и достатъчно специалисти през 2019 година у нас са извършени общо 37 трансплантации, а броят на хората, чиито органи са били дарени след смъртта е едва 12. – показват данни на Изпълнителна агенция медицински надзор. Към днешна дата броят на чакащите трансплантация българи е 1154.
Важно е хората да знаят, че органите на един донор могат да спасят до 8 живота. – каза д-р Светослав Цанов по повод откриването на изложбата.
Средно 70 човека годишно изпадат в състояние на мозъчна смърт у нас. Причините българските семейства да откажат да дарят органите е слабата информираност и недоверието към здравните институции. Необходима е по-голяма ангажираност на държавата и повече информационни кампании за да стане ясно на повече хора, че мозъчната смърт е все пак смърт. Доказуема и необратима, а тези 70 човека могат да спасят до 560 живота.


 Магдалена Василева


 

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up