Неделя, Юли 12, 2020
Да дариш живот

Изложба под надслов „Да дариш живот“ бе открита до лятното кино на НДК в София. Тя включва 26 проекта на студенти от бакалавърска програма в НБУ и е част от информационната кампания в подкрепа на донорството, организирана от фармацевтична компания Астелас България в партньорство с Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Нов български университет (НБУ) и Българското дружество по нефрология. Инициативата се реализира по повод Европейския ден на донорството, който се отбелязва на 12 октомври.

Данните сочат, че около 35% от пациентите в списъците на чакащите в Европа умират, докато чакат за органи. Други 35% пък остават в списъка на чакащите, а само 30% са трансплантирани..
В България тази статистика е дори по-лоша. Въпреки, че страната разполага с шест болници, в които могат да се извършат трансплантации и достатъчно специалисти през 2019 година у нас са извършени общо 37 трансплантации, а броят на хората, чиито органи са били дарени след смъртта е едва 12. – показват данни на Изпълнителна агенция медицински надзор. Към днешна дата броят на чакащите трансплантация българи е 1154.
Важно е хората да знаят, че органите на един донор могат да спасят до 8 живота. – каза д-р Светослав Цанов по повод откриването на изложбата.
Средно 70 човека годишно изпадат в състояние на мозъчна смърт у нас. Причините българските семейства да откажат да дарят органите е слабата информираност и недоверието към здравните институции. Необходима е по-голяма ангажираност на държавата и повече информационни кампании за да стане ясно на повече хора, че мозъчната смърт е все пак смърт. Доказуема и необратима, а тези 70 човека могат да спасят до 560 живота.


 Магдалена Василева


 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up