Неделя, Юли 05, 2020

УМБАЛ „Св. Иван Рилски" ще стартира в София от 30 септември информационна кампания „Сърце&Бъбрек. Направи връзка". Акцията е по повод Световния ден на сърцето, който отбелязваме в неделя, като главния мотив е повишаване информираността за т.нар. кардиоренален синдром (КРС). Заболяването е една от най-честите причини за фатални усложнения при болни с бъбречни или сърдечни заболявания. Лекарите са категорични, че между сърцето и бъбреците съществува специална обвързаност. При здрави хора това помага да се поддържа хармонията в организма, но при заболяване на единия орган може да се предаде вредно влияние и на другия. Кардиореналният синдром представлява състояние при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди с рязко влошаване на прогнозата.

 

По този повод УМБАЛ „Св. Иван Рилски" обявява безплатни нефрологични и кардиологични прегледи. Те ще се провеждат от 30 септември до 4 октомври (вкл.) между 14:00 и 16:00 в Клиниката по нефрология, ет. 4.

Необходимо е предварително записване на тел. 02/952 38 33. Кардиологичните ще са от 7 до 11 октомври (вкл.), между 14:00 и 16:00 часа в кабинет N27, ет. 2. Записванията ще стават на тел. 0887 412 629.

От болницата поясняват, че пациентите трябва да носят със себе си резултати от изследвания, имащи отношение към заболяване на сърцето или на бъбреците, които са им правени до момента. Не се изисква направление. Установено е, че с възрастта, на всеки 10 години бъбречната функция отпада с около 10%. Този процес започва около 40-годишна възраст като над 75 г. само 10% от хората имат напълно нормално функциониращи бъбреци. Проблемът е, че голяма част от тези пациенти нямат никакви симптоми и дори не подозират, че са изложени на повишен риск за развитие и на сърдечна недостатъчност. „КРС е усложняващо обстоятелство при лечението на единия или другия орган. Например при сърдечна недостатъчност е много по-трудно тя да се компенсира, когато има и бъбречна недостатъчност.

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up