Сряда, Април 01, 2020

Враца и Монтана ще предлагат днес безплатни изследвания за хепатит В и С. Тестовете са част от националната кампания "Хепатитът често е невидим. Изследвай се СЕГА!"
На 24 септември в Монтана на площад „Жеравица" ще бъдат позиционирани шатри, в които всеки желаещ ще може да разбере дали е заразен с Хепатит В и С. Изследвания ще могат да направят жителите на Враца. Между 10 и 16 часа на площад "Суми"ще бъдат разположени мобилни кабинети за изследване. Тези акции са организирани в сътрудничество с регионалните здравни инспекции.Изследванията се правят с бързи тестове, като резултатите стават до 15 минути. Видин ще бъде включен в кампанията през пролетта на 2020 година, става ясно от графика на организаторите.

Хепатит В и С се предават по кръвен път, като Хепатит В се предава и по полов.

Хепатит А и В са най-добре познати. При това срещу тях има разработена и ваксина. Хепатит С, обаче, все още създава проблеми. Идентифициран е в края на 80-те години на 20 век. През 1990 г. е разработен лабораторен тест за откриване на специфични антитела в кръвта на заразените. Оттогава се провежда задължително изследване на всички кръвни продукти за сифилис, СПИН, хепатит В и за хепатит С. Понастоящем се откриват все нови хепатитни вируси. Други вируси, като на жълтата треска, вирус на Епщайн-Бар и цитомегаловирусът също могат да причинят възпаление на черния дроб (жълтеница) като вторичен ефект.

Хепатит B е заболяване на черния дроб, причинено от хепатит B вирус (HBV). Преди е наричан „серумен хепатит“. Нарича се още „тихият убиец“ (на англ:silent killer). Протича остро и хронично. За хроничен хепатит В се говори, когато вирусът остане в кръвта след шестия месец от заразяването, а при острото протичане периодът е до 6 месеца. Веднъж станал хроничен, хепатит В е нелечим до края на живота. При около 10% от инфектираните възрастни болестта преминава в хронична. При новородените този процент е 90. При малки деца заболяването хронифицира в 30 – 59% от случаите. Разпространява се предимно по кръвен път – кръвни манипулации, споделени игли при наркозависими, кръвопреливане; по полов път; при раждане от заразена майка на новородено.

Болестта убива над 1 милион човека годишно, което прави средно по 2 жертви на минута. По света има над 350 милиона хронично болни, а около 2 милиарда са го преболедували. В България има над 450 000 болни от хроничен хепатит В, което прави над 5% и страната е сред рисковите зони на болестта. Голяма част от болните не знаят, че са болни поради безсимптомното протичане и разбират съвсем случайно. Има ваксина против хепатит В.

Допреди известен като „не А не В хепатит“. Причинява се от вируса на хепатит С (HCV). Приблизително 85% от инфектираните възрастни развиват хроничен хепатит C. Разпространява се чрез инфектирана кръв, кръвни манипулации, кръвопреливане, споделяне на игли при наркозависими, стоматологични интервенции, татуиране, акупунктура, хемодиализа, в редки случаи и при полов контакт (около 1%). По света има над 170 милиона, а в България над 100 000 хронично болни от хепатит С. Няма ваксина срещу хепатит С.

 

Одобрявате ли заповедта да се носят маски?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up