Понеделник, Юни 01, 2020

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров. Той обясни, че съгласно Световната здравна организация е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35, каза още Григоров. Като причини за ниската активност у нас той посочи демографска криза и застаряването на българското население. „Всяка година на пролет и есен, заедно със студентите, провеждаме доброволно кръводаряване под името „Капка по капка – живот“. Има и един фактор, който не може да бъде пренебрегнат.

kryvodariavaneОтношението на корпоративния бизнес в последните години е засилено. Те са разбрали, че това е тяхна социална отговорност“, каза той. Христо Григоров каза още, че 80% от кръвта в Европа се събира на терен, чрез изнесени пунктове. Във връзка с днешната акция за даряване на кръв н НС, той обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.

Българинът иска да знае за кого кръводарява. Това каза д-р Ваня Стоева, завеждащ отделението по Трансфузионна хематология в МБАЛ – Пазарджик. Тя обясни, че преди години са организирани специални кампании за кръводаряване, но сега тенденциите са други. „Имаше ентусиазъм, в Панагюрско дори си правеха празник след акциите по кръводаряване. Сега преобладава родственото кръводаряване като хората, които идват са предимно в по-зряла възраст, а младите са по-малко. Когато се знае за кого се дарява кръв, се отзовават“, коментира д-р Стоева. Тя посочи като пример последния случай, при който хората даряваха кръв за пострадала при катастрофа медицинска сестра. „Почти 100% от дарителите идват заради свои роднини. За нас е важно да има мотивация и сред другите хора, които даряват“, обясни д-р Стоева. Тя допълни, че кръвта от всички групи се съхранява и при необходимост се предоставя за стабилизиране здравословното състояние на нуждаещ се от преливане.

"В Смолят има доброволни кръводарители, но те са единици", споделя за радио Фокус д-р Васил Френкев, началник на отделението по трансфузионна хематология в Смолянската болница. „За месец идват 10 - 15 до 20 души средно. Ако се разшифроват като мотив за кръводаряване и при тях стоят други интереси. Едни идват, защото им трябва отпуск, а други, защото са научили за ползите от кръводаряването. Има и такива, които идват по вътрешни убеждения. Хубаво е, че ги има, защото има болни, зад които никой не стои и нямат близки и роднини, които да им помогнат“, обясни д-р Френкев. Той уточни, че в повечето случаи с кръводаряване се ангажират близките на нуждаещия се, но има и хора, на които се плаща за това. „Това обаче не става при нас, а някъде другаде – дали на улицата, в кръчмата или в къщи. Всеки се отблагодарява по някакъв начин за жеста, който е направен към тях. Дарителите в Смолян не биха взели пари, но друга форма на благодарност, която има парично изражение, не биха отказали“, посочи д-р Френкев.
Той припомни, че тази години в Смолян е имало няколко кръводарителски акции. Една от тях е била по повод честването на празника на полицията през юли, когато служителите са дарили кръв. Акция е организирана и от предприятие в Смолян, както и от ученици. По повод абитуриентския бал, един клас от Рудозем начело с класната ръководителка са решили да дарят кръв, вместо да отидат на екскурзия. Организираното кръводаряване в Смолян обаче не е практика, а изключение, но е похвално, че има кръводарители, като някои от тях даряват по 2 - 3 пъти годишно, а максимумът е пет пъти в годината, каза още д-р Френкев.

Източник: Агенция "Фокус"

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up