Сряда, Декември 02, 2020

Асоциация Пулмонална Хипертония аларамира не за първи път за некачествената трансплантационна система у нас.
На 18 септември сдружението ще рестартира битката за кислород с безсрочни протести пред Министерство на здравеопазването.
Протестиращите ще настояват за оставката на здравния министър Ананиев, заради бездействието и немърливата работа по Националната програма за донорство. 

До момента реално нито един българин няма шанс да бъде трансплантиран с бял дроб според правото му да живее, регламентирано в Конституцията, заяви председателят на сдружението Тодор Мангъров по време на пресконференция в БТА с мотото "Здравен емигрант". Мангъров поясни, че четирима пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, са се спасили, като са емигрирали. Пациентите, които чакаха здравния министър да ги спаси, починаха, отбеляза той.

През 2017 година изтече договорът на България с Университетската болница във Виена, който не беше подновен. "Има един единствен трансплантиран пациент с бял дроб, но това е някаква форма на инцидентност.

aph press1

Да спечелиш шестица от тотото е по-възможно, отколкото да получиш нов бял дроб. Пациентите с белодробни заболявания са принудени да емигрират, за да се спасят, подчерта той. Налице е и неяснота между критериите на Университетската болница и тези на Министерство на здравеопазването, поради което един от пациентите, чакащи за трансплантация във Виена, е бил грешно разпределен и изпратен за лечение.

Новосъздадената национална програма за донорство и трансплантации ще е поредното административно звено и ще даде същите резултати като тези на Фонда за лечение на деца, се опасяват от сдружението. Не е ясен и финансовият ресурс, който ще го обезпечи. Предвиждат се обучения само за лекари и по никакъв начин не са въвлечени представители на пациентски организации. Винаги пациентът ще има съмнения, че нещо не е както трябва, докато не стане част от програмата.

Според пациентите тази програма не представлява стабилна основа за бъдещи ефективни резултати.

По думите на Владимир Томов, председател на Национален алианс на хората с редки болести, липсата на бюджет показва, че тази национална програма може да се нарече "мерки на министерството във връзка с трансплантациите". Той настоява условията за пациентите в лечебните заведения да се променят, така че да бъдат обгрижвани и тяхното състояние да бъде проследяване. Томов е убеден, че нашите лечебни заведения нямат необходимата база за извършване на белодробни трансплантации, а именно товаaph press е крайната цел - българите да се лекуват в България.

Според Мангъров с донорство и трансплантации у нас се занимават хора, които не са специалисти в областта.

МЗ нито има воля, нито ресурс, нито разполага със специалисти, които да работят по този казус, смята председателят на Сдружение "Пулмонална хипертония".

Не считам, че болен човек е в състояние сам да си търси офертата и в кой закон е уточнено това, че пациентите имат право да избират, ако имат алтернатива, настоя Мангъров във връзка с решението на МЗ пациенти да получат трансплантации и извън рамките на ЕС.

По думите му здравното министерство е пропиляло възможността екипи със специалисти от Турция да извършват трансплантации на българи в страната с български донори. Не само, че не се прави достатъчно, но и пасивоността възпрепятства желанието на други хора да помогнат, категоричен е Мангъров.

Все още никоя от държавните институции у нас не е отговорила на отвореното писмо на Сдружението и не е взела отношение по проблема, "а през това време умират хора", заключи Мангъров.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up