Събота, Април 04, 2020

Екип от изследователи, свързани с няколко институции в Република Корея и  САЩ, откриха, че  акупунктура при алкохолно зависими гризачи намалява симптомите на пристрастеност. В документа, публикуван в научния журнал Science Advances, групата описва проучване на определен тип акупунктура и връзката му със симптомите на алкохолна зависимост при гризачи.

Алкохолът е силно пристрастяващ . Както отбелязват изследователите, рецидивът е много висок, въпреки множество съвременни възможности за лечение. Поради това екипът започна да разглежда други възможности за лечение, които могат да намалят броя на хората, които се връщат към алкохола след лечение.
По-конкретно, те проучиха това, което описват като свързано с абстиненция увреждане на β-ендорфиновата невротрансмисия в част от хипоталамуса и изпробваха лечение с помощта на акупунктура.

mouse wineАкупунктурата е алтернативен тип интегративна медицина, която включва поставянето на игли в различни части на тялото - ефективността му все още се дискутира. Но предишни изследвания показват, че акупунктурните игли, поставени на определено място на  китката (HT7) активира β-ендорфиновите неврони в хипоталамуса - по този начин се освобождават ендорфини, които могат да помогнат за намаляване на болката. Именно това накара изследователите да го разглеждат като начин за намаляване на симптомите на алкохол.

Работата на екипа включва хранене на лабораторните гризачи с етанол (алкохола в алкохолни напитки)  в продължение на 16 дни, като по този начин гризачите се пристрастяват. След спиране на алкохола плъховете започват да изпитват типични симптоми на абстиненция като тревожност и тремор.
Някои от гризачите бяха подложени на акупунктура.
Изследователите съобщават, че тези миши модели, лекувани с акупунктура, са имали намалени симптоми на абстиненция.
Те също така откриват, че когато на третираните гризачи е било разрешено да се обслужват самостоятелно с етанол, те консумират по-малко от нелекуваните.
Изследователите съобщават, че гризачите, лекувани с акупунктура, имат по-високи нива на бета-ендорфини от тези, които не са били лекувани.
Учените откриват, че инжектирането на ендорфини директно в зависимите плъхове има почти същия ефект.
Изследователите заключават, че акупунктурата може да бъде нова възможност за лечение на хора, които се опитват да елиминират алкохолната си зависимост.


Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up