Вторник, Февруари 25, 2020

Здравните служби, законодателите и родителите алармират за електронните цигари от няколко години, предупреждавайки, че продуктите, рекламирани като по-здравословни алтернативи за пушачите, привличат млади хора със забавни вкусове и отличен маркетинг.

 През последните седмици предпазливостта придоби нова степен, тъй като властите се надпреварват да разшифроват причините за мистериозни заболявания, свързани с електронните цигари, които изпратиха здрави хора в болницата със сериозни белодробни заболявания.

В петък властите обявиха пета смърт, свързана с електронни цигари, устройства, захранвани от батерии, които имитират пушенето чрез нагряване на течности с вещества като никотин и марихуана.

cigarrillo electronicoКак започнаха притесненията?

Електронните цигари се продават повече от десетилетие, но сигналите за болести, свързани с тях, започнаха да се разпространяват едва тази година.

Разследване на държавните здравни ведомства в Илинойс и Уисконсин проследяват първите признаци на заболяване сред 53 проследявани пациенти до април. Жертвите - предимно млади мъже със средна възраст на 19 години - се озовават в болницата, много от които са под интензивно лечение. Една трета от тях са с респираторни маски.

Обикновено пациентите изпитват болка в гърдите или задух и кашлица преди здравето им да се влоши до степен, в която трябва да бъдат хоспитализирани, според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. Други съобщени симптоми включват гадене, повръщане, диария, умора, треска и загуба на тегло.

Много жертви са завършили със синдром на остър респираторен дистрес, животозастрашаващо състояние, при което в белите дробове се натрупва течност и не позволява на кислорода да циркулира в кръвния поток.

Първата смърт от заболяване, свързано с е-игарите, е съобщена на 23 август в Илинойс. По това време федералните и държавните служители разследваха почти 200 случая на поразителната болест в 22 щата, според CDC.

По-рано тази седмица служители на Орегон обявиха втора смърт, като заявиха, че мъж на средна възраст се е разболял сериозно след е-цигара с марихуаново масло. 

Още три смъртни случая скоро бяха разкрити в Индиана, Минесота и Калифорния.

Длъжностните лица казват, че не са сигурни защо това се случва едва сега.

Кой е засегнат?

Към петък наброяваме 450 случая в САЩ за потенциално свързани с е-цигари заболявания, разпространени между 33 щата и една територия.

Въпреки че повечето от жертвите са млади, всички загинали са възрастни, съобщават властите. Една жертва е на 65 години, една на средна възраст и друга, идентифицирана като по-възрастна и страдаща от хронични здравословни проблеми. Длъжностните лица не са посочили възрастта на другите две.

Какво знаем за причината за заболяванията?

„Фокусът на нашето разследване се стеснява и това е страхотна новина, но все още сме изправени пред сложни въпроси в тази епидемия, които ще отнемат време за отговор“, каза Илеана Ариас, изпълняващата длъжността заместник-директор по неинфекциозни заболявания в CDC.

Здравните служби добавят, че няма конкретни устройства или продукти, свързани с всички случаи и търсят потенциално замърсяване или фалшификати.

Комисарят по здравеопазването на Ню Йорк Хауърд Зукър предупреди американците да спрат да употребяват продукти от този вид, докато CDC не може да установи причината за болестите, свързани с тях в цялата страна. 

Употребата на е-цигари се е увеличила драстично в целия свят - от 7 милиона потребители през 2011 г. на 35 милиона преди няколко години - като процентите на тютюнопушене намаляват.

Компанията за тютюн и цигари Altria Group оцени близо 14 милиона потребители на никотинови електронни цигари в САЩ по-рано това лято. Друго проучване установи, че повече от половината от американските възрастни потребители на електронни цигари са на възраст под 35 години.

Проучвания, показващи нарастващата популярност сред тийнейджърите, предизвикаха особено притеснение миналата година. Около 37 процента от дванадесетокласниците съобщиха, че са потребители през последната година в едно проучване, финансирано от правителството в САЩ, публикувано през декември - почти 10 процентно увеличение спрямо 2017 г.

През миналия месец нивата сред възрастните се удвои, като по-младите ученици също отчитат по-висока употреба. Доклад на CDC откри миналата година, че електронните цигари са най-популярният продукт сред близо 5 милиона средношколци и гимназисти, които употребяват тютюн в рамките на 30-дневен период.

В сряда Мичиган стана първият щат, който обяви забрана на ароматизирани вапинг продукти. Сан Франциско стана първият град, който забрани всички продажби на електронни цигари през юни, година след като забрани ароматизираните продукти.

Производителите на електронни цигари лобират агресивно срещу тези мерки и твърдят, че техните продукти могат да помогнат на пушачите да се откажат, докато дават на пристрастените към никотина по-безопасен вариант от изгарянето на тютюн. Те казват, че работят за справяне с непълнолетните потребители и предупреждават, че окончателната забрана може просто да замени регулираните продажби с черен пазар.

CDC се съгласява, че електронните цигари могат да помогнат на пушачите, които ги заместват с обикновени тютюневи изделия, а здравните специалисти смятат, че е-цигарите са по-безопасни от традиционното тютюнопушене, което убива 8 милиона души годишно според Световната здравна организация. Но FDA все още не проверява вапинг продуктите и експертите предупреждават, че дългосрочните последици от използването на електронни цигари остават неясни.

Мариса Иати допринесе за този доклад.

2019 © The Washington Post

Източник: Science Alert

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up