Събота, Септември 21, 2019

Институт за здравно образование е партньор на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Столична община в кампания за ранна диагностика на белодробни болести сред пушачите и пасивните пушачи (хора, които живеят или работят с пушачи). Кампанията предлага безплатни високоспециализирани изследвания - изследване на дишането (спирометрия) и флуорографски преглед. Ранното откриване на белодробните заболявания дава възможност за по-успешен контрол и лечение.

За прегледите се записват пълнолетни пациенти с повишен риск от развитие на белодробни болести, без поставена диагноза и отговарящи на определени от медицинските специалисти условия. Ако вече имате поставена диагноза ХОББ или астма, не можете да участвате в кампанията. Ако имате нужда от второ мнение, можете да се свържете със специалист по белодробни болести или лекуващия Ви лекар.

lungs cigarettes

Насрочени са нови дати за София, Благоевград и Враца, съобщи д-р София Ангелова, председател на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“.


В София прегледите ще бъдат на 13 и 18 септември и 11 октомври.

В Благоевград – 20 септември,

в Община Бяла Слатина  – на 11 септември.

В София прегледите ще се провеждат в двора на Втора градска болница, Благоевград – до МБАЛ „Пулс“, в Бяла Слатина – до сградата на Общината.

Записването е задължително и може да стане през тел. 070010126  всеки работен ден между 10 и 16 ч. и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu

По данни на НСИ за 2017 г. в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ (известна също като болестта на пушачите) вече е на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни болести 4 са белодробни: ХОББ, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. Данните са от 2016 г. на Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, САЩ.

Тютюнопушенето е една от най-важните причини за белодробни заболявания, а в много страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима.

През 2018 г. в кампанията бяха прегледани 429 души в София. При 120 от тях бе установена ХОББ.

За 2019 г. вече са определени първите дати през м. май и юни. Прегледите ще се провеждат през месеците май, юни, септември, октомври и ноември в София, Враца, Благоевград.

За да се запишете онлайн, кликнете ТУК

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up