Понеделник, Октомври 26, 2020

По време на бременността тялото преминава през много физически и хормонални промени. Майката трябва да консумира повече храни, богати на витамини и хранителни вещества, за да поддържа бебето.

Правилното наддаване на тегло и здравословното хранене намалява риска от усложнения. Впоследствие хранителното състояние на жената се отразява на кърмачето по-късно в живота му, по-специално на неговото когнитивно развитие, сърдечно здраве и склонността към наднормено тегло или затлъстяване.

 

b12


Витамин В12

Витамин В12 или Кобаламин е основен витамин, който играе основна роля в производството на червени кръвни клетки. Също така е важно за неврологичната функция и синтеза на ДНК. Витамин В12, който се свързва с протеина в храната, се освобождава от активността на стомашната протеаза и солната киселина в стомаха.

Когато се комбинира с фолиева киселина по време на бременност, витамин В12 може да помогне за предотвратяване на спина бифида и други вродени дефекти на гръбначната или централната нервна система. Майките с дефицит на B12 са по-склонни да раждат бебета, засегнати от спина бифида.

Основните източници на витамин В12 са говеждо месо, шунка, свинско месо, риба, млечни продукти, яйца, пилешко месо, хранителни продукти от дрожди и агнешко месо.

vitamin c

Витамин Ц
Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е витамин, който се среща естествено в някои храни. Може да се предлага и като хранителна добавка. Витамин С е антиоксидант, който е важен за кожата, костите и съединителните тъкани. Освен това, той помага на тялото да абсорбира желязо и да засили имунната система.

Витамин С по време на бременност може да помогне за намаляване на усложненията като анемия при майката, вътрематочно ограничаване на растежа и прееклампсия. Най-често срещаните източници на витамин С включват броколи, зелени, домати, цитрусови плодове и червени или зелени чушки.

vitamin dВитамин D
Витамин D помага на тялото да абсорбира калция, който е необходим за силните кости. Хората поемат витамин D, излагайки голата кожа на слънчева светлина. Можете също да получите витамин D чрез добавки и диета.

Витамин D е много важен за майките и развиващите се бебета. Той играе важна роля в костния метаболизъм чрез регулиране на калциевия и фосфатния баланс. Освен това помага за намаляване на риска от ниско тегло при раждане, прееклампсия и преждевременно раждане.

Храните, богати на витамин D, включват тлъсти риби като сьомга, скумрия и риба тон, говежди черен дроб, яйчни жълтъци и сирене.

 

Фолатът е B-витамин, който помага за производството на ДНК и други генетични материали. Фолатът е важен за производството на червени кръвни клетки и за намаляване на риска от дефекти на невралната тръба, като спина бифида.

Храни, богати на фолати, включват бобови растения, аспержи, листни зелени зеленчуци, цвекло, яйца, цитрусови плодове, броколи и брюкселско зеле. Препоръчва се както диетична консумация, така и добавки. За да бъдат ефективни за предотвратяване на дефекти на нервната тръба по време на развитието, жените, които желаят да забременеят, трябва да започнат добавяне на фолат преди зачеването.

 

Желязо
Желязото е важен минерал, необходим на организма за различни функции. Например желязото е част от хемоглобина, протеин, който пренася кислород от белите дробове до различните клетки на тялото. Плюс това помага за съхранението и използването на кислород в мускулите.

По време на бременността обемът на кръвта в организма нараства, за да компенсира увеличеното търсене на хранителни вещества и кислород. Търсенето на желязо нараства, за да се справи с увеличеното кръвоснабдяване. Необходимото количество желязо трябва да се удвои до около 27 mg на ден. Най-често срещаните източници на желязо включват зелени листни зеленчуци, боб и леща, тофу, кашу, подсилени зърнени закуски, печени картофи и пълнозърнести храни, за да назовем само няколко.

Калций
Калцият, важен за живота минерал, помага за изграждането на костите. Освен това дава възможност на кръвта да се съсирва, подпомага свиването на мускулите и помага на сърцето да бие. Но, около 99 процента от всички запаси на калций в организма са в костите и зъбите.

По време на бременността тялото се нуждае от калций от храна или добавки. Препоръчителната доза е около 1000 mg калций всеки ден. Храните, богати на калций, включват сирене, мляко и кисело мляко.


Какви са опасностите от недостиг на витамини по време на бременност?
Дефицитът на витамини по време на бременност може да причини широк спектър от усложнения при майката и плода.

Недостиг на витамин В12
Ниските нива на витамин В12 по време на бременност могат да увеличат вероятността от дефекти на невралната тръба. В проучване изследователите установяват, че майките на деца, засегнати от дефекти на невралната тръба, имат значително по-нисък статус на витамин В12.

Дефицит на витамин D
Дефицитът на витамин D е свързан с повишено разпространение на прееклампсия, което е често срещана причина за смъртност сред бременните жени и техните бебета. Според проучване, неблагоприятните здравни резултати като ниско тегло при раждане, прееклампсия, хипокалцемия при новородени, крехкост на костите, повишен риск от развитие на автоимунни заболявания и лош постнатален растеж са свързани с ниските нива на витамин D по време на бременността.

Недостиг на витамин С
Дефицитът на витамин С сред бременните може да доведе до сериозни последици за здравето върху мозъка на плода. В проучване изследователите казват, че дори пределната недостатъчност на витамин С в майката пречи на бебето хипокампус, важна част от мозъка, отговорен за паметта, да се развие с около 10 до 15 процента.

Най-добрият начин да се гарантира, че тялото на жената има подходящи нива на витамин за поддържане на здравословна бременност, е да се установят здравословни хранителни навици преди да забременеят. Препоръчително е посещението за пренатална грижа за справяне с всички потенциални хранителни дефицити, които трябва да бъдат разгледани преди да се опитат да заченат. Добавката с фолиева киселина също се препоръчва преди зачеване и по време на бременност, за да се предотвратят дефекти на невралната тръба. Полезността на витаминните добавки по време на бременност за витамин В12 и витамин С е по-малко ясна и в момента се изследва. Доставчиците на здравни услуги могат да препоръчат бременните жени да приемат добавки с калций и желязо по време на бременност, за да гарантират, че майката има подходящи нива, за да поддържа здравето на собствените си кости и кръв.


Източник: MedicalNews

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up