Събота, Април 04, 2020

Кампанията цели да мотивира хората към отговорност и опазване на собственото им здраве и здравето на партньора.

В Дупница ще се състои етап от Националната антиспин кампания. От 11.00 до 14.00 часа на площад „Свобода“ в Дупница, напълно безплатно и анонимно ще бъде изследването на желаещите да проверят носителство за ХИВ. Те могат да бъдат консултирани на място, като ще бъдат предоставяни здравно-образователни материали и презервативи.

С акции под мотото „Узнай своя статус“ ще започне Националната лятна антиСПИН кампания в Смолянско.

С призив за безопасна лятна любов мобилен екип на Регионална здравна инспекция-Смолян ще предлага безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сифилис с т.нар. „бързи тестове“, презервативи и информационни материали.

Инициативите ще се проведат днес и утре, от 10:00 часа съответно на басейн „Струилица” в Девин и в градината на хотел „Кристал“ в Златоград.

От 15 август до 15 септември желаещите ще могат да установят своя ХИВ-статус и в Кабинета за медицински изследвания на РЗИ. Здравната инспекция целогодишно предоставя възможност за анонимно и безплатно тестване също и за хепатит В и С, и сифилис по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ (2017 -2020 г.).

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на тази година до средата на май са открити нови 101 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на вируса в страната са 3127 лица.

Съотношението на инфектираните мъже и жени от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 5:1. Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път и 11% - при инжекционна употреба на наркотици.РЗИ напомня, че най-разпространеният начин за предаване на вируса на СПИН е сексуаленият контакт без презерватив.

Съществени за предпазване са наличието на постоянни и верни партньори, проверени за наличието на ХИВ, избягването на случайни сексуални контакти и използването на презерватив при всеки такъв контакт.

Изключително важно е всеки от нас да е наясно със своя ХИВ-статус. Затова ако имате съмнения, че сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се тествайте, съветват експертите. Препоръчителните изследвания са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт.

Във връзка с провеждането на кампанията, РЗИ – Монтана съвместно със здравни медиатори, доброволци от БМЧК-Монтана и ПИЦ към ОСНВ-Монтана планира тематични беседи и разпространяване на здравно-образователни материали и презервативи, както и анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ на терен с бързи тестове при следния график:

16 август, от 11 до 13 ч. - басейн – САК ”Аугуста”-Монтана

21 август от 09:30 до 12 ч.- кв. Кошарник (здравен център)-Монтана

23 август от 10 до 12 ч.- площад „Жеравица“-Монтана

28 август от 09:30 до 12 ч.- с. Габровница (здравен център)

12 септември от 10 до 13 ч.- Лом-централна градска част

През целия период на кампанията всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус, като се изследва анонимно и безплатно от 9 до 15 часа в лабораторията на РЗИ – Монтана - пл. “Жеравица“ №3, етаж 5.




Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up