Неделя, Август 18, 2019

 Витамин С или аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, присъстващ в плодовете и зеленчуците. Предлага се и като хранителна добавка. Витамин С е основен хранителен компонент -хората не можем сами да произвеждаме витамина С в тялото си, следователно трябва да се включва във всекидневната диетата .  Витамин С играе ключова роля за поддържането на здрава кожа при хората. Това прави, като предотвратява автоинактивирането на лизил и пролил хидроксилаза - два основни ензима, участващи в биосинтезата на колаген. Колагенът също играе жизненоважна роля за заздравяването на рани.

Витамин С е кофактор в биосинтезата на L-карнитин - важна молекула, необходима за метаболизма на мастните киселини. Той е необходим и за биосинтеза на невротрансмитери като катехоламини. Ензимният синтез както на карнитин, така и на катехоламини включва етапи на хидроксилиране, които изискват витамин С за най-добра ензимна активност.

Витамин С притежава и мощни антиоксидантни свойства , действа като чистач на свободни радикали и вредни кислородни видове и по този начин предпазва от клетъчно увреждане, причинено от окислителен стрес.
Много човешки заболявания като атеросклероза и рак се причиняват от увреждане на окислителите на тъканите; ролята на витамин С в лечението на тези нарушения се изследва в различни проучвания. Антиоксидантното свойство на витамин С също подпомага защитата срещу UV-индуцирано фотоувреждане.

Витамин С предпазва организма от инфекции, като поддържа имунната система здрава. Витамин С е необходим и за усвояването на желязото, което не е хем.

Дефицитът на витамин С причинява състояние, наречено скорбут. Скървията се характеризира с крехка кожа, кървящи венци, умора и слабост на съединителната тъкан.

Дневни нужди на витамин С
Количеството витамин С, което човек изисква, зависи от възрастта. Съгласно американското Министерство на здравеопазването и човешките услуги средните дневни препоръчителни количества за различни възрасти са по-долу:

Години         Мъже          Жени       Бременни    Кърмачки
0–6 месеца       40 mg    40 mg      -                     -
7–12 месеца     50 mg    50 mg      -                     -
1–3 години        15 mg    15 mg      -                     -
4–8 години         25 mg   25 mg       -                    -
9–13 години       45 mg   45 mg       -                    -
14–18 години     75 mg   65 mg     80 mg          115 mg
19+ години         90 mg   75 mg     85 mg          120 mg
Таблица, възпроизведена от статия на Института по медицина, храните и храненето - Съвет на храните и храненето. Диетични референтни приеми за отказ от отговорност за витамин С, витамин Е, селен и каротеноидсексуални връзки.

 

Пушачите изискват 35 mg / ден повече витамин С, отколкото непушачите. Смята се, че пушенето влияе неблагоприятно на предпочитанията към храни, богати на витамин С; серумните нива на витамин С са по-ниски при пушачите на цигари, отколкото при непушачите. Лошата диета на пушачите също е причина.

Здравословната балансирана диета може да осигури достатъчно витамин С. Плодовете и зеленчуците са най-добрият източник на витамин С.

Дефицитът на витамин С се причинява главно от неправилна диета. Други рискови фактори за дефицит на витамин С включват

пушене
Бременност и кърмене
Нисък социално-икономически статус
Генетично предразположение
Напрегнато упражнение
Наличие на метаболитни синдроми като хипертония, диабет и затлъстяване.

Източник : Medicalnews ;  Institute of Medicine, Food and Nutrition Board

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up