Петък, Декември 13, 2019

 Витамин С или аскорбинова киселина е водоразтворим витамин, присъстващ в плодовете и зеленчуците. Предлага се и като хранителна добавка. Витамин С е основен хранителен компонент -хората не можем сами да произвеждаме витамина С в тялото си, следователно трябва да се включва във всекидневната диетата .  Витамин С играе ключова роля за поддържането на здрава кожа при хората. Това прави, като предотвратява автоинактивирането на лизил и пролил хидроксилаза - два основни ензима, участващи в биосинтезата на колаген. Колагенът също играе жизненоважна роля за заздравяването на рани.

Витамин С е кофактор в биосинтезата на L-карнитин - важна молекула, необходима за метаболизма на мастните киселини. Той е необходим и за биосинтеза на невротрансмитери като катехоламини. Ензимният синтез както на карнитин, така и на катехоламини включва етапи на хидроксилиране, които изискват витамин С за най-добра ензимна активност.

Витамин С притежава и мощни антиоксидантни свойства , действа като чистач на свободни радикали и вредни кислородни видове и по този начин предпазва от клетъчно увреждане, причинено от окислителен стрес.
Много човешки заболявания като атеросклероза и рак се причиняват от увреждане на окислителите на тъканите; ролята на витамин С в лечението на тези нарушения се изследва в различни проучвания. Антиоксидантното свойство на витамин С също подпомага защитата срещу UV-индуцирано фотоувреждане.

Витамин С предпазва организма от инфекции, като поддържа имунната система здрава. Витамин С е необходим и за усвояването на желязото, което не е хем.

Дефицитът на витамин С причинява състояние, наречено скорбут. Скървията се характеризира с крехка кожа, кървящи венци, умора и слабост на съединителната тъкан.

Дневни нужди на витамин С
Количеството витамин С, което човек изисква, зависи от възрастта. Съгласно американското Министерство на здравеопазването и човешките услуги средните дневни препоръчителни количества за различни възрасти са по-долу:

Години         Мъже          Жени       Бременни    Кърмачки
0–6 месеца       40 mg    40 mg      -                     -
7–12 месеца     50 mg    50 mg      -                     -
1–3 години        15 mg    15 mg      -                     -
4–8 години         25 mg   25 mg       -                    -
9–13 години       45 mg   45 mg       -                    -
14–18 години     75 mg   65 mg     80 mg          115 mg
19+ години         90 mg   75 mg     85 mg          120 mg
Таблица, възпроизведена от статия на Института по медицина, храните и храненето - Съвет на храните и храненето. Диетични референтни приеми за отказ от отговорност за витамин С, витамин Е, селен и каротеноидсексуални връзки.

 

Пушачите изискват 35 mg / ден повече витамин С, отколкото непушачите. Смята се, че пушенето влияе неблагоприятно на предпочитанията към храни, богати на витамин С; серумните нива на витамин С са по-ниски при пушачите на цигари, отколкото при непушачите. Лошата диета на пушачите също е причина.

Здравословната балансирана диета може да осигури достатъчно витамин С. Плодовете и зеленчуците са най-добрият източник на витамин С.

Дефицитът на витамин С се причинява главно от неправилна диета. Други рискови фактори за дефицит на витамин С включват

пушене
Бременност и кърмене
Нисък социално-икономически статус
Генетично предразположение
Напрегнато упражнение
Наличие на метаболитни синдроми като хипертония, диабет и затлъстяване.

Източник : Medicalnews ;  Institute of Medicine, Food and Nutrition Board

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up