Понеделник, Август 19, 2019

Чревни инфекции повалиха 68 души за седмица, сочат последните данните от Регионалната здравна инспекция във Варна. 53-ма от тях са с ентероколити, 3-ма със салмонелоза, 10 с колиентерит, 2– с ротавирусен ентерит. Увеличението е обичайно за летните месеци. Летните вируси, които поразяват сериозно храносмилателния тракт, са различни.

Те предизвикват най-често гадене, повръщане, висока температури и стомашно разстройство. Ако не се потърси лекарска помощ, се стига до обезводняване на организма и до усложнения.

За предпазване от летните вируси е необходима много стриктна хигиена. Тя включва често измиване на ръцете, особено при пребиваване на обществени места, както и на суровите плодове и зеленчуци, ефективна термична обработка и бърза реализация на готовите ястия. Всички хранителни продукти и ястия трябва да се съхраняват в хладилни условия в указаните срокове от производителя. Необходимо е да се избягва прием на храни и напитки от нерегламентирани източници и обекти с видимо лоша хигиена. При наличие на оплаквания от гадене и болки в стомашната и коремна област, повръщане и диарични изхождания да се търси лекарска помощ своевременно за провеждане на необходимите изследвания и лечение, препоръчват специалистите.

Според практиката най-засегнати от острите ентероколити са хората в активна възраст, които се хранят често на крак по улиците в жегите, при лоши хигиенни условия.

Причинителят на заразата се установява след микробиологично изследване на проба от фекалиите. Обикновено ентероколитите се свързват с болестите на мръсните ръце. Заразите плъзват също след ползване на недобре почистени домакински съдове, прибори за хранене и повърхности на приготвяне на храна. В немалко случаи пациентите се оплакват от некачествени ястия и от течности с нерегламентиран произход. Затова най-добре е през лятото да се пие бутилирана вода.

През седмицата във Варненска област са регистрирани и 39 случая на варицела и 2 на скарлатина. Острите респираторни заболявания са се увеличили двойно в сравнение с предходната седмица - 77 срещу 30. Има и 45 случая на усложнения от грип и ОРЗ – 23 бронхита и 22 пневмонии, съобщават още от РЗИ – Варна.

Източник: chernomorie.bg

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up