Петък, Декември 13, 2019

Чревни инфекции повалиха 68 души за седмица, сочат последните данните от Регионалната здравна инспекция във Варна. 53-ма от тях са с ентероколити, 3-ма със салмонелоза, 10 с колиентерит, 2– с ротавирусен ентерит. Увеличението е обичайно за летните месеци. Летните вируси, които поразяват сериозно храносмилателния тракт, са различни.

Те предизвикват най-често гадене, повръщане, висока температури и стомашно разстройство. Ако не се потърси лекарска помощ, се стига до обезводняване на организма и до усложнения.

За предпазване от летните вируси е необходима много стриктна хигиена. Тя включва често измиване на ръцете, особено при пребиваване на обществени места, както и на суровите плодове и зеленчуци, ефективна термична обработка и бърза реализация на готовите ястия. Всички хранителни продукти и ястия трябва да се съхраняват в хладилни условия в указаните срокове от производителя. Необходимо е да се избягва прием на храни и напитки от нерегламентирани източници и обекти с видимо лоша хигиена. При наличие на оплаквания от гадене и болки в стомашната и коремна област, повръщане и диарични изхождания да се търси лекарска помощ своевременно за провеждане на необходимите изследвания и лечение, препоръчват специалистите.

Според практиката най-засегнати от острите ентероколити са хората в активна възраст, които се хранят често на крак по улиците в жегите, при лоши хигиенни условия.

Причинителят на заразата се установява след микробиологично изследване на проба от фекалиите. Обикновено ентероколитите се свързват с болестите на мръсните ръце. Заразите плъзват също след ползване на недобре почистени домакински съдове, прибори за хранене и повърхности на приготвяне на храна. В немалко случаи пациентите се оплакват от некачествени ястия и от течности с нерегламентиран произход. Затова най-добре е през лятото да се пие бутилирана вода.

През седмицата във Варненска област са регистрирани и 39 случая на варицела и 2 на скарлатина. Острите респираторни заболявания са се увеличили двойно в сравнение с предходната седмица - 77 срещу 30. Има и 45 случая на усложнения от грип и ОРЗ – 23 бронхита и 22 пневмонии, съобщават още от РЗИ – Варна.

Източник: chernomorie.bg

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up