Понеделник, Август 19, 2019

Обявяване на конкурс и спиране на закононарушенията е единствената точка в дневния ред на сесията.

На 9 август 2019 г. (петък), 13.00 часа, е свикано извънредно заседание на Общинския съвет в гр. Белоградчик.

То е по инициатива на 4 съветници, които предлагат единствена точка в дневния ред да е обявяването на конкурс за избор на управител на МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД – единствената болница в този труднодостъпен и беден район на България, която обслужва населението и на трите съседни на Белоградчик общини.

До насрочването на извънредно заседание се стигна след дългогодишното неглижиране на проблема с болницата и предстоящото ѝ неизбежно закриване, ако спешно не бъдат предприети мерки за излизане от състоянието на финансов и кадрови колапс.

Легитимният избор на управител е ключов за спасяването на болницата, след като в продължение на повече от 5 години конкурс за длъжността не е провеждан, което е в пълен разрез със законодателството, регулиращо управлението на лечебните заведения.

Според Закона за лечебните заведения и издадената от Министерството на здравеопазването Наредба №9 от 26.06.2000 г. за условията и реда на провеждане на конкурси за възлагане на управлението на лечебни заведения, управителите на лечебните заведение се избират с конкурс. В хипотезата на предсрочно прекратяване на договора на управителя, нов се избира с решение на Общинския съвет, „за срок до провеждане на конкурс, но не повече от 90 дни“. В противоречие с нормите на българското законодателство, МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ ЕООД се управлява от неизбрани по надлежния ред и за законоустановените срокове управители от 2014 г. до сега.

Снимка: Община Белоградчик

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д-р Хаус · преди 12 дни
  А ВКС казва, че с изтичането на срока на договора на управителя на лечебно заведение не могат да се подписват " необходимите документи за финансирането и
  въобще за функционирането на болничното заведение, да представя отчети, да
  подписва договор със здравната каса и пр".
  Какво става, ако тази болница наистина е управлявана от лица без правно основание?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up