Понеделник, Август 03, 2020

Няма доказан бум на западнонилска треска у нас, но има сериозни съмнения за болно дете от Русе. Това съобщи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Имаме сериозно съмнение за едно малко дете от Русе, че е развило заболяването западнонилска треска. Днес очакваме да потвърдим дали това е така. Получихме проби, които ще изследваме в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Бум на западнонилска треска у нас няма“ заяви проф. Кантарджиев.

Болестта е опасна, защото предизвиква възпаление на мозъка и се предава от комари. Основен резервоар в природата са дивите птици, от които се заразяват комарите. Повечето хора, които се заразяват, не проявяват симптоми, около 20 процента имат леки симптоми, а при под един процент се засяга централната нервна система.

"Миналата година у нас е имало 15 случая на западнонислка треса, като два са смъртни, а в съседните страни - Сърбия, Гърция и Румъния, смъртните случаи са били десетки", каза още проф. Кантарджиев.

"Нашенските комари пренасят някои болести, но няма бум на западнонилска треска у нас, в края на август и септември се проявява, а в Кипър и Никозия са първите случаи", допълни той.

В Сърбия също е потвърден лабораторно първи случай на заболяване от западнонилска треска, съобщи вчера Танюг. Разболяла се е 84-годишна жена от Белград, която има и хронични болести.

Комарите разнасят и вирусен менингит у нас. С близо една трета повече са случаите на менингит от началото на годината в сравнение с предходната, съобщи по-рано проф. д-р Татяна Червенякова от Инфекциозна болница пред Bulgaria ON AIR. Тя посочи, че заболяването не е типично за нашите ширини, но е започнало да се проявява с промяната на климата. В голяма част от случаите заболяването преминава леко - с температура, втрисане и общо неразположение. Обичайно преминава след 2-3 дни. Усложненията са едва около 1%.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up