Събота, Август 24, 2019

От АИКБ предложиха да се въведе период на изчакване от няколко дни, в които болничните не се заплащат нито от работодателя, нито от държавното обществено осигуряване.

В момента осигурителят плаща за първите три дни болнични 70% от дневното възнаграждение. От години обаче бизнесът иска това да отпадне.

"Темата е стара и много сме дискутирали по нея. Тя цели да реши един стар проблем, който възникна по време на финансовата и икономическата криза, когато държавният бюджет и бюджетът на НОИ бяха на голям дефицит", коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Добрин Иванов.

Той обясни, че причината да се отвори темата отново е внесен в парламента законопроект на партия "Воля", който предвижда да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателите и това да стане задължение на общественото осигуряване.

"Синдикатите винаги са имали едно становище и то е, че след като работникът плаща своите осигуровки е нормално да получава съответното обезщетение. Да сме точни, терминът период на изчакване означава нищо насреща", коментира Марио Нинов от КТ "Подкрепа".

Той обясни, че синдикатите не са притеснени от това кой ще изпплаща обезщетенията, а от това да не останат работещите без една работна заплата в годината, ако се разболеят няколко пъти от грип.

„Общо за 2018 г. са изплатени обезщетения в размер на 732 млн. лв., от които 177 млн.лв. са платени от работодателите за първите три дни болнични, което представлява около 25% от общите изплатени обезщетения“, коментира още Добрин Иванов.

"Проблемът е, че най-масовият използван болничен е до три дни. Той се издава от личните лекари в по-големите случаи и се издава за всякакви заболявания, дори за временни здравословни неразположения", изтъкна още той.

Според Марио Нинов обаче проблемът идва от начина на изчисление на болничните на тези хора, които работят на сумарно изчисление на работното време.

Той посочи още, че е напълно нормално да има ръст на издаването на болничните, тъй като са се увеличили и работещите хора у нас.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: bgonair

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up