Вторник, Октомври 27, 2020

На 1 август отбелязваме Световният ден за борба с рак на белите дробове. Той се организира от Форума на международните респираторни организации (FIRS). Целта е подкрепа на хората, засегнати от болестта и възможност за повишаване осведомеността, като се подчертаят ключовите рискови фактори, както и възможностите за скрининг и лечение.

Според СЗО ракът на белите дробове продължава да бъде един от най-често срещаните ракови заболявания в световен мащаб, като всяка година той отнема повече човешки животи, отколкото тези на гърдата, дебелото черво и простатата, взети заедно.

Статистиката сочи, че ракът на белите дробове е причината за 1 на всеки 5 смъртни случая (от 1,59 милиона смъртни случая това са 19,4%.

Най-високият процент на рак на белите дробове е в Северна Америка (33.8) и Северна Европа (23.7), с относително висок процент в Източна Азия (19.2) и най-нисък процент в Западна и Средна Африка (1.1 и 0.8).

Повече от 90% от страните с високи доходи съобщават, че в страната им са налични услуги за лечение на рак на белите дробове, в сравнение с по-малко от 30% при страните с ниски доходи.

Рискови фактори

Тютюнопушенето е най-големия рисков фактор за развиване на белодробен рак.

Хроничното излагане на големи нива радонов газ повишава значително риска от развитие на белодробен карцином. Такава е ситуацията най-често при миньорите, които често са изложени на високи нива на радон, ако мините, в които работят се разполагат в богат на уран географски район.

Смята се, че хора с определена генна база са по-вероятни за развитие на белодробен рак. Фамилно заболяване от рак на белия дроб или други видове рак повишават риска за развитие на белодробен карцином. При хора, които са генетично предразположени, тютюнопушенето увеличава риска.

Други фактори са излагането на азбест и арсен. Има доказателства, че честотата на рака в градовете е по-висока от този в отдалечени райони. Доказано е, че и използването на печки на въглища покачва риска.

Симптоми

Белодробен рак се подозира при постоянна кашлица,чести белодробни инфекции, задух, дрезгав глас или отделяне на кървави храчки. Други съпътстващи симптоми могат да бъдат висока температура, загуба на апетит, необяснима загуба на килограми и хронична умора.

След физикален преглед, лекарят назначава изследване с рентген или компютърна томография (КТ), ядрено-магнитен резонанс или други методи, за да установи наличието на рак и определи локализацията и размера на карцинома. Прави се биопсия (взимане на биологичен материал от тумора), за да се потвърди диагнозата.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up