Неделя, Май 31, 2020

Селфи манията вече е обявена за психиатрично заболяване в САЩ. Това каза психоложката Полина Василева. Според нея до инциденти заради селфита се стига, заради търсенето на лесна известност.

„Характерно е за пубертета, когато децата търсят своето място,а социалните мрежи им предлагат лесна изява. При тях се наблюдава едно обсесивно поведение. Децата са склонни на опасно поведение и това се наблюдава във всички тези трагични случаи“, обясни психологът.

По думите й превенцията трябва да идва от личния пример, а родителите и цялото общество трябва да бъдат ангажирани.

„Когато ни липсват внимание, самочувствие и увереност, имаме нужда да ги получим отвън“, казва още психологът.

Тя съветва младите хора първо да търсят някаква обществено полезна дейност. Когато си полезен за друг, винаги чувството на удовлетворение е трайно. Другото нещо е спорт - да, успехите са на база повече труд, но резултатите са тези, които наистина градят самочувствие, при това също наистина трайно, каза психоложката.

Едно малко проучване по темата в глобален мащаб показва, че близо 260 души по света са изгубили живота си за шест години при опит да се самоснимат. Най-много са смъртните случаи при 20-годишните – над 100. Повече от 70 пък са сред тийнейджърите, показва изследването.

statistika 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В неделя 17-годишен тийнейджър загуби житова си в Приморско при опит за селфи, като падна от 20 м височина. Мястото на инцидента е изоставен строеж, до който никой не би трябвало да има достъп.

Трагичният инцидент в Приморско обаче не е единствен у нас. В края на 2017 г. жена почина при падане от вуадукта до тунел Витиня, като вероятна причина за смъртта беше посочена – опит за селфи.

На 12 януари 2019 г. пък 14-годишно момче беше ударено от волтова дъга на гарата в село Калитиново след опит за селфи върху вагон. 12 дни след инцидента момчето почина.

На 22 януари 2019 г. се удави 15-годишно дете в язовир край Пловдивско село – отново при опит за снимка.

На 20 февруари 2019 г. в Бургас се простреля с газов пистолет 16-годишен – за щастие случаят не завърши фатално. По думите на младежа инцидентът се случва заради опит за селфи с оръжието.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бтв

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up