Понеделник, Септември 21, 2020

Децата са особено рискова група по отношение на употребата на енергийни напитки. Това каза д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

По думите ѝ енергийните напитки са представени като безалкохолни напитки за масова употреба, но вредят изключително много на човешкия организъм.

„Те съдържат обичайно различни комбинации, количества от кофеин, витамини от група B, растителни екстракти като гуарана, мате, акация, женшен, гинкобилоба, таурин, глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатинин и други. Тези напитки са разработени уж за подкрепа на умствената и физическата активност, но какво всъщност се получава, когато се приемат кофеин в съчетание с посочените съставки със стимулиращ ефект и какви са неблагоприятните въздействия върху организма – повишена нервност, тревожност, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения, ерозивни промени на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дехидратация в следствие на загуба на вода и соли от организма“, уточни тя.

Д-р Любенова коментира, че в САЩ има дело, което водят 7 семейства за това, че техните деца са пили по две енергийни напитки и са починали, заради това че сърцата им са излезли от ритъм. Тя посочи, че тези родители съдят Агенцията за контрол върху храните и лекарствата, защото тя е разрешила продажбата на тези енергийни напитки на деца, а всъщност ефектите са изключително тежки върху човешкия организъм.

 

Източник: focusnews

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up