Неделя, Юли 05, 2020

За да повиши знанието за сърдечно-съдовите заболявания, в частност „сърдечната недостатъчност“, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването.

Пазарджик е един от градовете, включени в кампанията, съобщи д-р Димитър Попов, водещ специалист-кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност, завеждащ Кардиологично отделение в МБАЛ „Хигия“, който посочва и водещите симптоми, на които пациентите трябва да обърнат внимание:

„От сърдечни проблеми всяка година умират повече хора в сравнение с всички други заболявания . Водеща причина за това е сърдечната недостатъчност. Много са признаците и симптомите, които ни алармират за сърдечни проблеми и трябва да ги знаем. Едно от най-честите оплаквания е болката в гърдите, която се разпространява в лявата ръка или в лакътя . Друг важен симптом, който често се смята от пациентите за настинка и дори за пневмония е продължителната кашлица, но много по-сериозен симптом е внезапното чувство на недостиг на въздух, така нареченият задух.

Внимание трябва да се обърне на подути крака, глезени и подбедрици, обикновено отокът е симетричен и на двата крайника. Високото кръвно налягане, чувството на сърцебиене и аритмии ,често са съпътстващи оплаквани на сърдечната недостатъчност. Това са много често срещани симптоми сред пациентите със сърдечни заболявания и трябва да се обръща специално внимание на тях .

Не много често пациенти съобщават за липса на апетит и гадене. Причината за това е натрупване на течност около черния дроб и червата, която пречи на правилното храносмилане. Липсата на апетит може да се съпровожда с тежест до болки в корема, а ако ги изпитвате заедно, трябва незабавно да посетите Вашия лекар. Ако кожата ви е бледa или придобива синкав цвят , също трябва да се обърне внимание, дължи се на намален кръвен поток, намален брой червени кръвни клетки и може да бъде знак, за сърдечен проблем. Трябва да се има предвид, че много често симптомите остават дълго време игнорирани от пациентите и те търсят своя лекар, когато състоянието е вече много тежко“, посочва специалистът.

По данни на НЗОК към 1 януари т.г. броят на диспансеризираните със сърдечна недостатъчност в страната е 153 348 души, 89,31% от тях са на възраст над 60 г. Разпределението жени – мъже е 54% на 46%.

В Област Пазарджик диспансеризираните са 4519 души, отново предимно възрастни хора. 5362 души са били приети в болници в Пазарджик по повод на заболяването миналата година. 2 млн. 579 хиляди лв. е струвало тяхното болнично лечение.

За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове в Пазарджик ще получат информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване. Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 ч., до края на тази седмица и след 26 август.

70% от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртност у нас са онкологичните заболявания. Едва 30% са наясно, че това са сърдечно-съдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, проведено от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Проучването е проведено с цел изучаване на обществените нагласи и познаването на сърдечно-съдовите заболявания и в частност на заболяването „сърдечна недостатъчност“. Тя е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.

Източник: pa1

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up