Сряда, Септември 30, 2020

Световната седмица на кърменето – 1-7 август ще бъде отбелязана с безплатни лекции за бъдещи и наскоро родили майки.

Първа САГБАЛ „Света София" ще отбележи Световната седмица на кърменето с теоретично и практическо обучение, посветено на кърменето. Срещите с бъдещите родители са 6 на брой. Те са определени за 1, 2, 5, 6, 7 и 8 август. Часът на лекциите е с начало 13 часа и ще се състоят в презентационната зала на болницата. Жените, които искат да преминат през обучителните курсове трябва да се запишат предварително, съобщават от лечебното заведение. На тези уроци майките ще научат как се синтезира кърмата и какво е значението на коластрата за новороденото. Освен това ще разберат какви са ползите от кърменето за бебето и за майката. Специалистите ще коментират и въпросите свързани с хигиената на гърдите, с трудностите при кърменето, с периодичността на изцеждането на кърма, както и със съхранението й.

Инициативата за провеждането на седмицата е на Световния алианс за кърмене (WABA) – глобална мрежа от лица и организации, чиято дейност е насочена към защита, популяризиране и насърчаване на кърменето в света в съответствие с принципите, заложени в Програмната декларация „Иноченти“, Глобалната стратегия на СЗО и УНИЦЕФ за храненето на кърмачетата и малките на деца и други международни документи. Тази година е 26-то издание на седмицата.

Традиционно в рамките на тази седмица организации и доброволци от цял свят провеждат мероприятия, за да информират широк кръг от хора за несъмнените ползи от естественото хранене в първите месеци след раждането на детето.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ - 3 от всеки 5 новородени не се захранват с майчина кърма в първия час от живота си. Според експертите това може да крие големи опасности, тъй като именно кърмата е най-добрата защита за бебето, която го предпазва от инфекции и е естествен фактор за изграждането на имунитета му.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up