Петък, Август 23, 2019

Биолог от държавния университет на Луизиана проведе пионерско проучване, което може да ни помогне да разберем по-добре ролята на допамина в устойчивостта на стрес при хората чрез анализиране на диви птици-певци. Това проучване може да доведе до повишена превенция и лечение на свързаните със стреса нарушения.

След като първоначално допаминът е бил смятан за регулатор на моторните функции (главно поради моторните дефицити, свързани с болестта на Паркинсон), през последните две десетилетия се налага схващането, че играе важна роля в редица психични процеси (мотивация) и заболявания (депресия, шизофрения), както и при възникването на психична зависимост от психотропни субстанции (хероин, кокаин и пр).

Допаминът е важен и за ученето и паметта.

Катедрата по биологични науки с асистент Кристин Латин и колеги проведоха изследване на диви птици-певци, показващи, че допаминът е важен за реагиране на хронични стресови фактори, които могат да подпомогнат усилията за опазване на дивата природа в отговор на екологични стресови фактори като унищожаване на местообитания, природни бедствия, екстремни метеорологични събития и нарастване на хищничеството.

sparrows

Латин, който е водещият автор на изследването, публикувано в Nature's Scientific Reports, прилага технология за биомедицински изображения, наречена Позитронна емисионна томография, или PET, скенери, които се използват често при хора, но рядко при диви животни, за да определят допаминовите рецептори в домашните врабчета.

"Това проучване е вълнуващо, защото за пръв път сканирането с PET е използвано в дивата природа за количествено определяне на допаминовите рецептори в мозъка. Разработването на тази техника отваря вратата за възможността да сканира животни и да ги пусне обратно в дивата природа", каза тя. , "Трябва да знаем как тези диви птици се справят със стресовите фактори и реагират на промените в околната среда, за да можем да разберем как най-добре да ги защитим."

В допълнение към биомедицинските образи, Латин и колегите проследяват промените в телесната маса на птиците и нивата на хормоните, като наблюдават поведението с помощта на дистанционно управлявана видеокамера, за да проучат реакциите на домашните врабчета, когато са поставени в плен за четири седмици. Птиците са били сканирани, след като са въведени в лабораторията и след това отново четири седмици по-късно. Чрез използването на PET сканиране, учените успяха да проучат как напрежението от поставяне в плен е засегнало птиците във времето.

Учените установяват, че вид допаминов рецептор намалява с времето по време на плен, което предполага, че птиците стават по-малко устойчиви на стрес с течение на времето. Колкото по-голямо е намаляването на допаминовите рецептори, толкова повече те проявяват поведение, свързано с тревожност, като например скубене на пера. Всички диви птици също намалиха телесната си маса.

Тези физиологични, невробиологични и поведенчески промени предполагат, че птиците-певци не могат да привикнат към плен, поне за кратки периоди от време. Много е важно учените, изучаващи стреса в дивата природа, да намерят повече начини да ги изучават в естествената си среда - обяснява Латин.

Това изследване е в съответствие с всички съществуващи закони и наредби и Насоките на Орнитологичния съвет за използване на дивите птици в научните изследвания.

Докладът предполага, че промените в допаминергичните системи могат да бъдат физиологичен механизъм в основата на отрицателните поведенчески ефекти на хроничния стрес. Неинвазивните технологии като PET имат потенциала да трансформират нашето разбиране за връзките между индивидуалните различия във физиологията и поведението и да изяснят кои невроендокринни фенотипове предсказват устойчивостта на стрес, въпрос с важни последици за хората и дивата природа.

Източник: MedicalXpress ; Nature.com


Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up