Неделя, Август 18, 2019

Биомедицинските инженери в Тексаския университет в Остин може да са намерили начин хората да получат по-ползотворен сън. Протоколите за систематичен преглед - метод, използван за търсене и анализиране на съответните данни - позволиха на изследователите да анализират хиляди проучвания, свързващи къпането с топла / гореща вода с подобрено качество на съня.
Изследователите от инженерната школа на Cockrell установиха, че къпането 1-2 часа преди лягане с вода от около 104-109 градуса по Фаренхайт може значително да подобри съня ви.

"Когато разгледахме всички налични проучвания, забелязахме значителни различия по отношение на подходите и констатациите," каза Шахаб Хагайех, доктор на науките в катедрата по биомедицинско инженерство и водещ автор на статията. "Единственият начин да се направи точна преценка дали сънят всъщност може да бъде подобрен, е да се съчетаят всички минали данни и да бъдат разгледани чрез нов обектив."

sheepsleep3

Докладът, обясняващ техния метод, беше публикуван наскоро в списанието Sleep Medicine Reviews.

В сътрудничество с UT Health Science Center в Хюстън и Университета на Южна Калифорния, изследователите от UT са прегледали 5 322 проучвания.
Те са извлекли подходяща информация от публикации, отговарящи на предварително зададени критерии, за да проучат ефекта от пасивното отопление на тялото с вода върху редица състояния, свързани със съня: латентност при заспиване - времетраенето, необходимо за осъществяване на прехода от бъдно до спящо състояние;
общо време на сън; ефективност на съня - времето, прекарано в сън, спрямо общото време, прекарано в леглото, предназначено за сън; и субективно качество на съня.

След това бяха използвани мета-аналитични инструменти за оценка на съгласуваността между съответните изследвания и показаха, че оптималната температура между 104 и 109 градуса по Фаренхайт подобрява цялостното качество на съня. Когато се планира 1-2 часа преди лягане, тя може да ускори скоростта на заспиване със средно 10 минути.

Голяма част от науката, която установява връзките между отоплението на тялото с вода и подобрения сън, вече е добре установена. Например, разбира се, че сънят и основната температура на нашето тяло се регулират от циркаден часовник, разположен в хипоталамуса на мозъка, който управлява 24-часовите модели на много биологични процеси, включително сън и будност.

Телесната температура, която е включена в регулирането на цикъла на сън / събуждане, показва циркаден цикъл, който е 2-3 градуса по Фаренхайт по-висок в късния следобед / рано вечер, отколкото по време на сън, когато е най-нисък.

Циркадният цикъл на средния човек се характеризира с намаляване на основната телесна температура от около 0,5 до 1 F около час преди обичайното време на сън, като се понижава до най-ниското си ниво между средния и по-късен период от нощния сън. След това започва да се издига, действайки като един вид сигнал за събуждане на биологичен будилник. Температурният цикъл води до цикъла на съня и е съществен фактор за постигане на бърз и високо ефективен сън.

Изследователите открили, че оптималното време за къпане за охлаждане на основната телесна температура с цел подобряване на качеството на съня е около 90 минути преди лягане. Топлите бани и душове стимулират терморегулаторната система на организма, като значително увеличават кръвообращението от центъра на тялото до периферните места на ръцете и краката, което води до ефективно премахване на телесната топлина и намаляване на телесната температура. Ето защо, ако баните се вземат в правилното биологично време - 1-2 часа преди лягане - те ще подпомогнат естествения циркаден процес и ще увеличат шансовете на човека не само да заспива бързо, но и да изпита по-добро качество на съня.

Сега изследователският екип работи с офиса на технологичната комерсиализация на UT с надеждата да създаде търговска жизнеспособна система за легло с UT-патентована технология за селективно термично стимулиране. Това позволява на терморегулаторната функция да се манипулира при поискване и контрол на температурата с двойна температура, която може да бъде пригодена за поддържане на оптималните температури през нощта.

Източник:MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up