Петък, Декември 13, 2019

Биомедицинските инженери в Тексаския университет в Остин може да са намерили начин хората да получат по-ползотворен сън. Протоколите за систематичен преглед - метод, използван за търсене и анализиране на съответните данни - позволиха на изследователите да анализират хиляди проучвания, свързващи къпането с топла / гореща вода с подобрено качество на съня.
Изследователите от инженерната школа на Cockrell установиха, че къпането 1-2 часа преди лягане с вода от около 104-109 градуса по Фаренхайт може значително да подобри съня ви.

"Когато разгледахме всички налични проучвания, забелязахме значителни различия по отношение на подходите и констатациите," каза Шахаб Хагайех, доктор на науките в катедрата по биомедицинско инженерство и водещ автор на статията. "Единственият начин да се направи точна преценка дали сънят всъщност може да бъде подобрен, е да се съчетаят всички минали данни и да бъдат разгледани чрез нов обектив."

sheepsleep3

Докладът, обясняващ техния метод, беше публикуван наскоро в списанието Sleep Medicine Reviews.

В сътрудничество с UT Health Science Center в Хюстън и Университета на Южна Калифорния, изследователите от UT са прегледали 5 322 проучвания.
Те са извлекли подходяща информация от публикации, отговарящи на предварително зададени критерии, за да проучат ефекта от пасивното отопление на тялото с вода върху редица състояния, свързани със съня: латентност при заспиване - времетраенето, необходимо за осъществяване на прехода от бъдно до спящо състояние;
общо време на сън; ефективност на съня - времето, прекарано в сън, спрямо общото време, прекарано в леглото, предназначено за сън; и субективно качество на съня.

След това бяха използвани мета-аналитични инструменти за оценка на съгласуваността между съответните изследвания и показаха, че оптималната температура между 104 и 109 градуса по Фаренхайт подобрява цялостното качество на съня. Когато се планира 1-2 часа преди лягане, тя може да ускори скоростта на заспиване със средно 10 минути.

Голяма част от науката, която установява връзките между отоплението на тялото с вода и подобрения сън, вече е добре установена. Например, разбира се, че сънят и основната температура на нашето тяло се регулират от циркаден часовник, разположен в хипоталамуса на мозъка, който управлява 24-часовите модели на много биологични процеси, включително сън и будност.

Телесната температура, която е включена в регулирането на цикъла на сън / събуждане, показва циркаден цикъл, който е 2-3 градуса по Фаренхайт по-висок в късния следобед / рано вечер, отколкото по време на сън, когато е най-нисък.

Циркадният цикъл на средния човек се характеризира с намаляване на основната телесна температура от около 0,5 до 1 F около час преди обичайното време на сън, като се понижава до най-ниското си ниво между средния и по-късен период от нощния сън. След това започва да се издига, действайки като един вид сигнал за събуждане на биологичен будилник. Температурният цикъл води до цикъла на съня и е съществен фактор за постигане на бърз и високо ефективен сън.

Изследователите открили, че оптималното време за къпане за охлаждане на основната телесна температура с цел подобряване на качеството на съня е около 90 минути преди лягане. Топлите бани и душове стимулират терморегулаторната система на организма, като значително увеличават кръвообращението от центъра на тялото до периферните места на ръцете и краката, което води до ефективно премахване на телесната топлина и намаляване на телесната температура. Ето защо, ако баните се вземат в правилното биологично време - 1-2 часа преди лягане - те ще подпомогнат естествения циркаден процес и ще увеличат шансовете на човека не само да заспива бързо, но и да изпита по-добро качество на съня.

Сега изследователският екип работи с офиса на технологичната комерсиализация на UT с надеждата да създаде търговска жизнеспособна система за легло с UT-патентована технология за селективно термично стимулиране. Това позволява на терморегулаторната функция да се манипулира при поискване и контрол на температурата с двойна температура, която може да бъде пригодена за поддържане на оптималните температури през нощта.

Източник:MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up