Неделя, Юли 05, 2020

Учените от EPFL създадоха първата световна карта на регионите с най-висока честота на вируса на хепатит Е (HEV).
Те се надяват, че тяхната карта - свободно достъпна онлайн - ще помогне на правителствата и неправителствените организации да разработят по-ефективни кампании за превенция, основани на надеждни данни, особено когато става въпрос за създаване на бежански лагери. Изследванията на учените  бяха току-що публикувани в научните доклади.

 mpaHEV

В Европа, Китай, Япония и Северна Америка, основният начин, по който хората хващат HEV,  е чрез консумацията на свинско месо,
а болестта обикновено не е фатална. Въпреки това, в Мексико, Индия, Африка и повечето азиатски страни, HEV заразява чрез контакт с вода от река или добре замърсени с фекални вещества води.
Според Световната здравна организация всяка година в света има около 20 милиона HEV инфекции и около 50 000 смъртни случая от болестта.
Епидемиите от хепатит Е са особено смъртоносни за бременни жени и обикновено се случват след обилни дъждове и наводнения или след месечни засушавания.

За да изградят своята карта, учените от EPFL са събрали данни за всички епидемии от хепатит Е, регистрирани в световен мащаб от 1980 г. насам,както и статистика за околната среда като температура, влажност на почвата и валежи през същия период. Те също така отчитат географското местоположение, гъстотата на населението и степента на евапотранспирация, или колко вода се изпарява по време на суша. Евапотранспирацията е важна, защото колкото повече се случва, толкова по-силно концентрирани са чревните патогени в замърсената вода, която остава - вода, която често се използва за готвене, измиване или дори религиозни церемонии.

MAPHEV2Благодарение на машинното обучение, учените успяха да преразгледат всички данни и да излязат с действителни резултати.

"Нашето проучване потвърди, че най-застрашените райони са тези с висока гъстота на населението, тежки сезонни валежи и високи нива на евапотранспирация", казва Анна Каратала, учен в лабораторията по екологична химия на EPFL и водещия автор на проучването. Нейният съавтор, Стефан Йоост, работи в лабораторията за географски информационни системи на EPFL.
"Един от начините да се намали този риск е да се увеличи изкуствено водният поток на реката по време на най-горещите и най-сухи периоди от годината."

Учените от EPFL са постигнали огромна задача да съберат данни от редица онлайн източници, но тяхната карта е само една стъпка към разработване на кампании за превенция в райони с висок риск.
Например картата показва, че спешно трябва да се предприемат мерки в северна Индия.
Според Каратала, следващата стъпка ще бъде да се добави информация за годишните концентрации на HEV в река Ганг към набора от данни, заедно с броя на случаите на хепатит Е, регистрирани в местните болници. Това ще им даде по-голямо разбиране за това как факторите на околната среда засягат епидемиите от хепатит Е в този регион.

MAPHEV3Учените работят с Националния институт по епидемиология на Индия за събиране на данни за страната. В нов проект те ще разгледат как човешката дейност влияе на концентрациите на HEV и други замърсители - като гени, устойчиви на антибиотици - в Рона в Швейцария и сравняват това с концентрациите в Ганг.


Източник: MedicalXpress ; Nature.com ; 


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up