Неделя, Юни 07, 2020

Отрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи.

Само за първите три месеца на годината починалите българи са близо 29 хиляди души. Най-голяма е смъртността в столицата, където броят на починалите е 5 230. На второ място по смъртност се нарежда Пловдив, където констатираните смъртни случаи са – 2 884. Варна се нарежда на трето място с – 2 087 починали. Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е много висока, спрямо броя на населението – в тези градове умират по около 300 души всеки месец.

Разликата между починалите и новородените е особено стряскаща в градовете като Видин – където на 452 починали за тримесечението, са се родили едва 59 деца. В Перник данните сочат, че на 428 констатирани случай на смъртност, родените са само 97. В Смолян пък са се родили 97 бебета, а са починали 405-ма души. В Разград на новородени – 74 бебета, се падат по 484 починали.

Общо за първите три месеца на годината са се родили близо 13 хиляди бебета, като традиционно най-висока е раждаемостта в столицата – 3 497 бебета. На второ място отново е Пловдив с 1 578 новородени и на трето място се нарежда Варна, като там родените са 1 074. Изключително ниски нива на раждаемост има в градовете – Видин, Перник, Ямбол, Смолян и София област, където се раждат под 70 деца.

Анализът сочи още, че за първите три месеца са починали 69 бебета до 1-годишна възраст, а регистрираните мъртвородени са 63. Стара Загора е с впечатляващо високи нива на мъртвородени – 9 за тримесечието. В сравнение с 2-милионната София, където мъртвородените са 11.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up