Петък, Август 07, 2020

Турнето на здравния министър Кирил Ананиев ехти из цялата страна. Чуват се разумни протестиращи гласове, обединени против новата Методика на МЗ, която би могла да обрече една от основните идеи на Конституцията - достъп до здравеопазване.

За разлка от столичани, които участваха слабо в протестните дествия на медицинските специалсити, граждани на Видинска област излизат на протест за втори пореден ден, заради опасения от последствията на Методиката.

Протестиращите са с искане да не се закриват отделения във видинската многопрофилна болница "Св. Петка", съобщи БТА.
Според тях  е неприемливо предложението на здравния министър Ананиев за преструктуриране на болниците в Северозапада, за закриване и сливане на някои отделения в трите областни болници във Видин, Враца и Монтана.

991 ratio protest mbal vidinОбръщайки се към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, общинският съветник от БСП Мария Джамбазка каза :“По какъв метод или скала ще определяте в коя област хората са по-нуждаещи се и по-болни от други, за да има там отделение по кардиология, например…

Oколо една трета - 100-ина медицински специалисти във видинската болница, са готови да напуснат в края на септември, обяви акушерката Владислава Славова. Ръководството на лечебното заведение получи преди няколко дена колективно уведомително писмо, че медицинските специалисти са готови да напуснат работа.
Сред подписалите има и шестима лекари.
„Понеже никой не ни чу и никой не направи нищо, за да промени ситуацията, в която е изпаднала нашата болница, решихме да подадем уведомление за колективно напускане“, обясни мотивите акушерката Владислава Славова.

Валентина Вълчева, пациент на болницата, видинлийка сподели: „Член 52 от Конституцията ни гарантира достъп до здравеопазване, обаче-какво правим, ако имаме това право, но нямаме достъп до здравеопазване!?
Знаете, че има състояния, в които разликата между живота и смъртта е броени минути и хората, които се оказват в тези състояния няма да имат двата часа, които делят Видин от Монтана…“, сподели опасенията си Валентина Вълчева.

Неврологът д-р Жанноел Иванов не отрича необходимостта от реформи. Той е категоричен, че трябва да има някаква оптимизация и актуализации на отделенията и на лечебния процес, защото нуждите на хората се променят, но в никакъв случай това не трябва да означава затваряне и унищожаване на дейности в болницата.

Има отделения, които и сега не работят добре, заради липсата на специалисти или защото не са финансово рентабилни, каза пред протестиращите д-р Борислав Милчев, член на УС на видинската болница. Той увери хората, че здравното заведение няма да се закрива, но ще обсъждат варианти за оптимизиране дейността на отделенията, които не работят добре.

Видинската болница към момента е обявила 17 свободни работни места за лекари от различни специалности, с които не е попълнен щатът.Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up