Петък, Август 07, 2020

Всеки един от нас е чувал различни версии, които могат да доведат до фатален край. За тези заплахи научаваме от различни източници – книги, филми, телевизия, интернет, слухове. Инсктинктът ни за самосъхранение е склонен да приема тази информация за чиста монета.

Това е и причината да избягваме места с плаващи пясъци, за да не потънем в тях и не ходим в гората, защото ни е страх от мечки. А ако все пак се престрашим да отидем сред дивата природа си повтаряме... Ако срещнем мечка, лягаме и се правим на умрели.

Но трябва ли да се вярва на всяка заплаха и съветите как се оцелява в такава ситуация?

Нека разгледаме най-разпространените заблуди за смъртоносни заплахи


Затъване в пясъци

zatyvanevpqsyci

 

 

 

 

 

 

 

 

Всъщност, човешкото тяло не потъва напълно в пясъка, а плува в него, защото сместа от пясък, глина и вода е твърде плътна.

Дори човек да се върти, което обикновено не се препоръчва, тогава най-вероятно ще затъне само до кръста. В този момент, ако се прояви достатъчно търпение и оставите живите пясъци да се успокоят, можете да започнете да плувате и да се измъкнете.

По-добре е да извадите ножа, отколкото да го оставите в тялото

noj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ако сте получили прободна рана от остър предмет, не трябва да го вадите, а бързо да се обадите на спешна помощ. Предметът може да е попаднал в артерията или вената и веднага щом се извади да започне тежко и фатално кървене.


Ако в пустинята не намирате вода, може да пиете сок от кактус

kaktus

 

 

 

 

 

 

 

В много филми за оцеляване в пустинята, съветват да се пие сок от кактус.

Всъщност, вътре в кактуса няма бистра течност, а сочна каша, която съдържа голям брой токсични алкалоиди. Те могат да причинят повръщане, диария и да предизвикат още по-голяма дехидратация.

Ако изпитвате силна жажда, може да пиете собствената си урина

hot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Някои оцелели твърдят, че урината им е спасила живота в безизходна ситуация.

Действително това може да се прави за ден или два, но няма да остане без последствия. 5% от урината съдържа отпадъчни продукти, които бъбреците ви умишлено изхвърлят. И докато пиете отново и отново урина, процентното съдържание на отпадъчни продукти се увеличава. Такава течност става опасна за пиене и в крайна сметка може да доведе до бъбречна недостатъчност.

Чадърът забавя падането от високо

През 2013 г. професионалният скиор Ерик Ронър (Erik Roner) скочил с чадър (и резервен парашут). Въпреки, че отначало чадърът леко забавил падането, след няколко секунди се извил и станал безполезен.

Ако анасьорът започне да пада, подскачането ще спаси живота ви

asansior

 

 

 

 

 

 

 

 

Някои твърдят, че ако сте в падащ асаньор, тогава в момента на удара трябва да скочите нагоре, за да спасите живота си.

Това няма да помогне, защото трябва да имате невероятна реакция и дори да успеете, скоростта на сблъсъка може да бъде намалена само до 3-5 km/h.

Ще трябва да скочите по-бързо от движещия се асансьор, което е доста трудно, тъй като асансьорите падат на земята със скорост от около 80 km/h.

Престорете се на мъртви, за да не ви изяде мечката

mechok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Според експертите, как да се държиш с мечка зависи от това каква е тя. Гризли обикновено атакуват само при защита. В този случаи е по-добре да се преструваме на мъртви, защото показваме на мечката, че не сме заплаха.

Черните мечки често атакуват като хищници. В този случаи предишната тактика няма да сработи. Ако имате храна, сложете я на земята и бавно се отдалечете. Ако мечката продължи да се приближава и започва да става по-агресивна, трябва да използвате отбранителен спрей и да се опитате да избягате възможно най-бързо.

В случая, е необходимо да познавате добре видовете мечки. Познаването на животинските и растителните видове е необходима при посещение на определени географски райони.

Трябва да изсмучете отровата на змията, за да спасите живота си

zmiq

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доказателствата сочат, че изсмукването на отровата или използването на турникет или лед много малко може да помогне на жертвата. Такива методи могат да причинят повече вреда, отколкото полза и да доведат до инфекция на раната или да увредят нервите и кръвоносните съдове. Особено опасно е изсмукването да се прави от хора с проблемни зъби, тъй като отровата ще проникне светкавично в организма и ще доведе до фатакен край.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up