Петък, Август 07, 2020

 Днешният парламентарен контрол включваше много въпроси към здравния министър Кирил Ананиев.
Не всички отговори на министъра са публикувани. Няма отговор и на въпроса на депутата Антон Кутев от БСП. 

„Защо толкова години държавата не може да заобиколи ромите, които стоят пред центровете за кръводаряване и изнудват хората? Не съм против тях – поне са някакъв изход“.
Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев.

Той  обясни, че като повечето български граждани, попада в болниците с негови близки, нуждаещи се от кръвопреливане. По неговите думи процедурата е сложна, особено в по-малките населени места.


„Отива се в съответния център в София, Варна и Пловдив и там стоят едни граждани, на които трябва да се плати, за да дадат кръв. Това е незаконно, но е общоприето. Това е и изключително обидно за хората, които го правят“, обясни той.

Кутев подчерта, че е говорил с няколко директори на областни болници, които потвърждават, че има недостиг на кръв, но никъде няма данни колко е този недостиг.

„Министерството си поставя целеви показатели на чисто административен принцип, но не са изчислени на база нуждите“, допълни народният представител.

Той подчерта, че директивата, която споменава министърът, извежда доброволността като абсолютно задължителен принцип, но безвъзмездността не е задължителен принцип, а препоръчителен. Кутев каза още, че отделенията по хематология в областните болници не се финансират и са изцяло на разноските на самите болници, което е допълнителен разход.

„В малките градове, за да се вземе кръв от хората, трябва да отидат до големия град. Как ще стане това? Очевидно трябват и подвижни екипи, и техника, както и друг начин на заплащане“, коментира народният представител.

„Нямам никакво усещане, че ние сме готови, не дай си Боже, за ситуация, в която трябва масово кръвопреливане. В момента системата се задъхва. Тя осигурява кръв за спешните, но не и за всички случаи, които са необходими. Не видях и подготовка какво ще стане при кризи – въпрос, по който трябва да се помисли“, каза още Антон Кутев.

От Право&Здраве ще следим за отговорите на министър Ананиев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up