Вторник, Август 11, 2020

Министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бе потърсен за коментар по много здравни теми по време на парламетарния контрол днес.
Един от въпросите касае развитието на кампанията за ваксиниране на населението.
Ананиев уточни, че заразните и паразитните болести, които подлежат на задължителна регистрация, съобщаване и отчет са 65.
От тях срещу 11 ваксинопредотвратими заразни заболявания се извършват задължителни имунизации и реимунизации: вирусен хепатит тип Б, туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б, пневмококови инфекции, морбили, епидемичен паротит и рубеола.

 

След внос на вируса на морбили от Италия и Германия в средата на м.февруари.2019 г. в областите Благоевград, Софийска и София-град възникна взрив от морбили. Към 17.06.2019 г. са регистрирани 933 случая на морбили. Най-засегнати са децата във възрастовите групи: 0-1 г. - 140 случая.; 1- 4 г. - 287 и 5 - 9 г. - 275, коментира още министърът.

Сред мерките за ограничаване на заболяването Министерство на здравеопазването наложи активно издирване от личните лекари на деца от 13 месеца до 18 год., които са с непълен имунизационен статус за възрастта и изолация на пациенти с фебрилитет до уточняване на диагнозата.

В Министерство на здравеопазването е създаден Национален координационен съвет за контрол на морбили, за анализ на обстановката, оценка на етапното изпълнение на мерките, предложения за предприемане на нови мерки и др.
За изпълнението на профилактичните имунизационни мерки са осигурени мобилни кабинети за обхващане на подлежащите в областите София-град и Благоевград, а в Софийска област е разкрит временен имунизационен кабинет. В страната са осигурени достатъчни количества ваксини срещу морбили за обхващане на подлежащите деца.

В резултат на това, през първите 5 месеца на 2019 г. са издирени и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола общо 68 559 деца във всички области на страната, уточнява Ананиев.

Към настоящия момент заболяването е регистрирано в единадесет области.
С най-висока заболяемост на 100 хил. население е Софийска област – 296 случаи,
следвана от области Кюстендил – 105
Благоевград – 172  
и София-град –305 

Останалите седем засегнати области са Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или малки епидемични взривове, като в пет от тях (Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе и Перник) от последния регистриран случай е изтекъл повече от един инкубационен период, без да се регистрира нов случай.

През последния месец няма нови засегнати административни райони на страната. Към момента се отчита тенденция на задържане на развитието на епидемичния процес, заключи здравният министър

 Източник: МЗ

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up