Неделя, Септември 20, 2020

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова публикува гневна позиция срещу рекламата на Мария Габриел за суперкомпютъра за 12 млн. евро.

Eто и коментара:

„12 лмн евро за суперкомпютър. Какви суперкомпютри, какви 5 лева. Габриел, явно не знаеш, да ти кажа - у нас 25% от хората живеят под прага на бедност, у нас умират деца, защото няма пари за ЛЕЧЕНИЕ, у нас събираме капачки за кувьози, у нас висши чиновници имат частни асансьори и тераси за милиони, у нас хора умират, защото не дочакват трансплантация и т.н. И т.н. Не се лендзи от телевизора с многохилядната си заплата в евро, ами ела тук и иди в Северозапада или....или си вземай суперкомпютъра и отивай на Марс. А нас ни остави да оцеляваме, затънали в МИЗЕРИЯ и КОРУПЦИЯ.“

Статусът на д-р Цветеслава Гълъбова, критикуващ Мария Габриел и суперкомпютъра, предизвика фурор в социалните мрежи. Стотици възмутени потребители подкрепиха мнението на д-р Гълъбова, като също така последваха и множество коментари под публикацията й.

От Право&Здраве припомняме, че 12 мнл. евро ще бъдат осигурени от националния бюджет за закупуването на един от осемте суперкомпютъра на Европейския съюз, струващ 18 мнл. евро. Останлите 6 млн. евро ще бъдат дофинансирани от ЕС.

Суперкомпютърът ще се намира в „София Тех парк“. Той трябва да е готов за ползване до края на 2020 г. С него ще се правят свръхбързи изчисления, които би трябвало да се ползват от учени и от бизнеса, както и да се разработват приложения в много области- от създаването на лекарства и нови материали, до борбата с изменението на климата.

Освен в София, такива суперкомпютри ще има и в Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибов (Словения).

Снимка: монитор

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    лекар · преди 1 години
    Намирам изказването за невъзпитано. От къде ще се появят парите за въпросните лечение, кувьози и т.н. От работеща икономика, от ноу хау и от инвестиции в технологии и наука, които са с висока принадена стойност. Безспорно срамно е състоянието на здравеопзваането ни, но не покупката на този компютър го е довела до това.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Симеон Чешмеджиев · преди 1 години
    Коментарът е много на място. За съжаление.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up