Понеделник, Октомври 26, 2020

Една от най-успешните интервенции за намаляване на инфекциозните заболявания в световен мащаб, ваксинацията, все още има ограничена ефективност при защита на една група пациенти - новородени. 

Ново проучване, водено от Института на Рагон , Масачузетския технологичен институт и Харвард, определи как имунитетът, причинен от ваксинацията на бременната жена, се прехвърля на детето, разкривайки важността от развиване на по-ефективни майчински ваксини. Докладът ще бъде публикуван в изданието на Cell от 27 юни.

NKcells

"Новородените пристигат на света с чисто нови имунни системи, които трябва да се научат да се справят както с полезни, така и с вредни микроби в околната среда", казва д-р Галит Алтер, на Института "Рагон" и Департамента по медицина на Масачузетската обща болница, съавтор на доклада.

"За да се помогне на новородената имунна система да се научи да различава приятел и враг, майките прехвърлят антитела на децата си чрез плацентата. Правилата, по които плацентата изпълнява тази абсолютно важна функция, са неизвестни, но ако се декодират, могат да държат ключа за генериране по-мощни ваксини за защита на тези най-ценни пациенти. "

Докато майчините антитела срещу някои болести, като морбили, могат да се прехвърлят на бебето, осигурявайки известна защита докато детето стане достатъчно възрастно за индивидуална ваксинация, антителата към други сериозни заболявания като полиомиелит са по-малко ефективно прехвърлени.

За да се изследват механизмите, чрез които се прехвърлят антитела от майка на дете, Алтер и нейният екип - включително съавторист Лора Райли, използват нов инструмент, наречен системна серология, за да сравнят количеството и качеството на антителата срещу коклюш в кръвни проби от майки и от пъпната връв, която, както знаем, доставя кръв, хранителни вещества и имунни фактори от плацентата до бебето.

Тяхното изследване разкрива, че плацентата преференциално пресява и доставя на бебетата антитела, които активират клетки естествени убийци (НК), ключови елементи на вродената имунна система.
Докато няколко важни имунни клетки са твърде незрели при новородени, за да осигурят ефективна защита, NK клетките са сред най-разпространените и функционални имунни клетки през първите дни от живота. Екипът откри подобен преференциален трансфер от плацентата на NK-активиращи антитела срещу грип и респираторен синцитиален вирус, често срещано заболяване от детството, както и идентифицирани характеристики на антитела, които изглежда регулират селекцията на плацентата, характеристики, които биха могли да бъдат вградени в следващото поколение ваксини с подобрено предаване на антитела от майка на дете.

Съпредседателят му Райли казва: "Сега ще имаме възможност да създадем по-добри майчински ваксини и да ги доставим в идеалния момент на бременността, за да защитим максимално новородените, когато са най-уязвими." Тя и Алтер ще разследват активно аспектите на майчиния имунитет на бебето, за да проправят пътя за разработване на подобрени ваксини за майката.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up