Събота, Юни 06, 2020

Четиригодишните деца с наднормено тегло имат двоен риск от високо кръвно налягане до шестгодишна възраст, което повишава риска от бъдещ инфаркт и инсулт. Това е заключението от изследване, публикувано днес в Европейското списание за превантивна кардиология, списание на Европейското кардиологично дружество (ESC).

 "Митът, че излишното тегло при децата няма последствия, пречи на превенцията и контрола на този здравен проблем", заяви авторът на изследването д-р Иняки Галан от Института по здравеопазване Карлос III, Мадрид.

children
"Родителите трябва да бъдат по-физически активни с малки деца и да осигуряват здравословна диета. Жените трябва да изхвърлят излишни килограми, преди да забременеят, да избегнат наднорменото тегло по време на бременността и да спрат да пушат, тъй като всички те са установени рискови фактори за детското затлъстяване." 

Според Световната здравна организация затлъстяването при децата е едно от най-сериозните предизвикателства за общественото здраве на 21-ви век. Проблемът е глобален и разпространението се е увеличило с обезпокоителни темпове.
През 2016 г. над 41 милиона деца на възраст под пет години са с наднормено тегло.

Това проучване, основано на кохортата ELOIN, изследва връзката между наднорменото тегло и високото кръвно налягане при 1796 четиригодишни деца, които са били проследявани две години по-късно. Кръвното налягане беше измерено и в двата момента, както беше индексът на телесна маса (ИТМ в kg / m2) и обиколката на талията.

В сравнение с децата, поддържащи здравословно тегло между четири и шестгодишна възраст, тези с ново или упорито наднормено тегло според ИТМ са имали съответно 2,49 и 2,54 рискове от високо кръвно налягане.
При тези с ново или персистиращо абдоминално затлъстяване, рисковете от високо кръвно налягане са съответно 2.81 и 3.42.
Деца, които са отслабнали, не са имали повишен риск от високо кръвно налягане.
Констатациите се прилагат за всички деца, независимо от пола или социално-икономическия статус.

"Съществува верига от рискове, при която наднорменото тегло и затлъстяването водят до високо кръвно налягане, което увеличава вероятността от сърдечно-съдови заболявания, ако им бъде позволено да проследят в зряла възраст", каза д-р Галан. "Но резултатите показват, че децата, които се връщат към нормално тегло, също възвръщат здравословно кръвно налягане."

Най-добрият начин за поддържане на здравословно тегло и загуба на излишни килограми е да се упражнява и да се яде здравословна диета, каза д-р Галан. Освен централната роля на родителите, училищната програма трябва да включва три до четири часа физическа активност всяка седмица. Учителите трябва да контролират дейностите по време на почивките, докато училищата могат да предлагат игри и спорт след часовете и да осигурят балансирано хранене и закуски. 

Лекарите трябва редовно да оценяват ИТМ и обиколката на талията в ранна възраст, допълни д-р Галан. "Някои педиатри смятат, че вредите от наднорменото тегло и затлъстяването започват в юношеството, но нашето проучване показва, че те грешат", каза той. "Трябва да открием наднорменото тегло възможно най-скоро, така че вредното въздействие върху кръвното налягане да може да се промени."

Децата с наднормено тегло трябва да бъдат измерени. Три последователни повишени показания представляват високо кръвно налягане. При малките деца най-честата причина е наднорменото тегло, но лекарите ще изключат други причини, като сърдечни дефекти, бъбречни заболявания, генетични заболявания и хормонални нарушения. Ако причината е в наднормено тегло, ще бъдат препоръчани повече активност и хранителни подобрения. Ако промените в начина на живот не помогнат, може да се предпише лекарство за понижаване на кръвното налягане.

Д-р Галан отбеляза, че наднорменото тегло при децата е най-точно оценено, като се използва както ИТМ, така и обиколката на талията. В проучването само с едно измерване биха пропуснали 15% до 20% от случаите.

 Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up