Сряда, Септември 30, 2020

Медицинските работници вдигат поредния протест днес пред болница "Токуда" в София.

Припомняме, че вчера в Стара Загора специалистите по медицински грижи от Университетската многопрофилна болница излязоха на протест. Като исканията им си остават същите- достойно заплащане и подобряване условията на труд. Днес протестът е в София.

Въпреки отпуснатите 50 милиона лева от кабинета и обещанията, че заплатите ще се определят по нова методика, медицинските сестри отново излизат на протести.

„Преговори нямаше, имаше декларация с искания, от която нито една точка до момента не е изпълнена. Обещанията от управляващите също не са изпълнени. Методиката обхваща само общинските и държавни болници и нито една друга структура, в която работят медицински специалисти.“, коментира Мая Илиева, една от организаторките на протестните шествия.

В днешния протест ще се включат не само медицинските сестри, а всички медицински специалисти- фелдшери, акушери, физиотерапевти, лаборанти и т.н.

От Здравното министерство обясниха, че със заплатите за юни и юли ще бъдат получени допълнителни пари, но мед. сестрите не вярват на дадените обещания.

Към днешна дата медиците настояват за промяна в закона за съсловните организации, защото така всяка една професия ще може да се саморегулира и сама да създава своите условия, които да отговарят на спецификата на работа, характерна за тази професия, коментира Мая Илиева.

Тя разкви още, че има упражнен натиск върху излезлите на протест медици, като на мястото е била изпратена охрана и са записвани имената на хората, включили се в шествието.

„Лично ме предупредиха с официално писмо, че нямаме право да протестираме, защото това е частна собственост, нямаме право на гладна стачка“, съобщи Мая Илиева.

По темата коментира и д-р Иван Манджаров, председателят на БЛС. Той обясни, че БЛС не е синдикална организация и нямат възможност да договарят заплати. Според него специалистите по здравни грижи за висококалифицирани кадри и имат право да настояват за достойно заплащане и да бъде оценен техния труд. В сегашната система липсва субект и обект, който да изпълни такива желания - на всички заедно, на всички по равно. Д-р Маджаров смята за справедлив техния бунт, но смята, че не е насочен не там, където трябва.

Повече информация вижте във видеото:

Източник: бнт

Снимка:dariknews

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up