Сряда, Август 12, 2020

За около 300 хиляди души у нас се счита, че страдат от възрастово обусловената дегенерация на макулата. Това каза д-р Даниела Митова, офталмолог от очна клиника “Света Петка” в град Варна. По-тежката форма е влажната макулна дегенерация, но вече има медикамент за лечение, който се поема от Здравната каса.

Възрастово-обусловената дегенерация на макулата засяга над 200 милиона души в глобален мащаб и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст, казва д-р Даниела Митова.

„За България се счита, че случаите са около 300 хил. Ежедневно в клиниката ние диагностицираме все повече и повече пациенти с това заболяване. Това е заболяване, което обхваща ретината и невралната тъкан на окото, засяга централната зона на окото и води до намаление на зрителната острота. Заболяването има суха и влажна форма“, обясни тя.

Вече има нова ефективна терапия – тип профилактика за лечение на сухата макулна дегенерация. Терапията се извършва чрез специален лазер, а в Клиниката разполагат с такъв.

Профилактичното лечение при сухата форма е ново и засега не се поема от Здравната каса, то струва около 400 лева, а при влажната форма има един медикамент, който се покрива от Здравната каса.

Няма рискови групи за отключване на макулната дегенерация, всички хора след 45 години са застрашени.

Ранното диагностициране е от основно значение за запазване на зрението във възможно най-голяма степен. Ранни симптоми обаче няма, посочи д-р Митова като добави, че:
„При по-напредналите форми пациентът вижда изкривени обектите, започват да виждат разкривени правите линии“.

Ако влажната форма на възрастово-обусловената дегенерация на макулата не бъде лекувана, може да настъпи необратима загуба на зрение.

От Право§Здраве припомняваме, че дегенерацията на макулата е заболяване, което засяга макулата – централната част на ретината /намира се в задната част на окото/. Макулата е тази част от окото, която ни позволява да виждаме ясно дори и най-дребните детайли на даден предмет, да можем да четем или да караме кола.

Макулната дегенерация повлиява гледането на близо и далеч, а някои всекидневни дейности, като вдяване на игла или четене прави дори невъзможни. Въпреки, че е нарушено централното зрение, периферното или страничното виждане е запазено.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнт

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up