Сряда, Декември 02, 2020

Случаите на агресия към специалистите в бели престилки продължават и макар, че този проблем съществува и в други страни, то в България се наблюдава тревожна тенденция на нарастване на нападенията срещу лекари, медицински сестри, фелдшери. Това заяви председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред колегите си от CPME (Standing Committee of European Doctors).

CPME е организацията, обединяваща лекарските сдружения в Европа. Тя отправи специална покана до българските си колеги и публикува материал в престижното си издание, което се разпространява сред всички членове на организацията. Статията е придружена със снимка от събитието, на което беше даден рестарт на Националната кампанията на БЛС срещу насилието над лекари; #ПребориГнева, под надслов „Добрата дума лекува“, съобщиха от съсловната организация.

В статията на д-р Маджаров са публикувани данни от 2011-та година насам, които потвърждават ескалацията на насилието над медицински лица „От БЛС смятаме, че агресията спрямо медицинските специалисти трябва да бъде пресечена по категоричен и безкомпромисен начин. Искаме да събудим обществото, да променим мисленето и отношението на хората към нашия отговорен труд, отдаден на благото на пациентите“, пише д-р Маджаров, като отново настоява институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни и да има ефективни присъди за агресорите над медици.

Статията на Българския лекарски съюз в европейското издание е резултат именно от кампанията #ПребориГнева - “Добрата дума лекува“. Отзвукът от нея е причината CPME да отправят покана за публикуването на тематичния материал.

CPME отправи покана да публикува материал в престижното си издание, след като на 18-ти април съсловната организация изпрати писмо до европейските си партньори, в което информира за тревожната тенденция на нарастване на случаите на нападения над медици.

На 15-ти май лично проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри -председател на CPME и Анабел Сиибом - главен секретар на организацията, изпратиха писма до българските власти, в които призовават да предприемат спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика и заявиха подкрепата си към Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите.

Оригиналния текст на статията може да видите тук:

bls 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up