Четвъртък, Юли 09, 2020

Учени разказват пред Би Би Си за новоткрит еволюционен парадокс, при който мъжете увреждат способността си да имат деца, междувременно с усилията си да изглеждат по-привлекателни.
Вземането на стероиди, за да се получи желаната физиология или хапчета против плешивост - помощни средства за привличането на женски индивид, всъщност може да увреди плодовитостта. Наричат го Парадокса на Мосман-Пейси.

steroidi2"Забелязах, че някои мъже идват, за да тестват плодовитостта си и тези момчета са огромни", казва д-р Джеймс Мосман,  Университета Браун в САЩ.  "Те се опитват да изглеждат наистина големи, сякаш, за да изглеждат като върховете на еволюцията.

- Но се превръщат в много негодни в еволюционен смисъл, защото без изключение изобщо нямат сперматозоиди в еякулацията си."Анаболните стероиди
имитират ефекта на мъжкия хормон тестостерон в организма и се използват като медикаменти за повишаване на производителността при мускулния растеж.
Те заблуждават хипофизната жлеза в мозъка, че тестисите са силно активни.
Така жлезите прекъсват производството на два хормона, наречени FSH и LH, които са ключовите хормони стимулиращи производството на сперматозоиди.

Проф. Алън Пейси от Университета в Шефилд добави: "Не е ли иронично, че мъжете отиват във фитнеса, за да изглеждат чудесно, в повечето случаи, за да привличат жени
и по невнимание да намалят плодовитостта си."

Изследователите твърдят, че има подобна тема при мъжете, които използват медикаменти против оплешивяване.
Лекарството финастерид променя начина, по който тестостеронът се метаболизира в организма и може да ограничи загубата на коса,
но страничните ефекти могат да включват еректилна дисфункция и щета на фертилността.

Професор Пейси заяви пред Би Би Си, че вероятно 90% от потребителите на анаболни стероиди ще станат стерилни.
" При случая с плешивостта процентите са по-малки, но продажбите са колосални и това го прави все по-често срещан проблем."

Мярката за успех в еволюционните термини е предаване на гените на следващото поколение.

Стероидната трансформация не е еквивалент на екстравагантната опашка на пауна, която прави мъжките по-привлекателни за женските и увеличава шансовете на гените да преминат към следващото поколение.

Но има някои примери в естествения свят, където  животно жертва способността си да се размножава.  Някои видове птици извършват кооперативно размножаване, в което индивидите се отказват от собственото си потомство, за да помогнат в отглеждането на потомците на близки роднини. Но дори това може да има смисъл в еволюционните условия, тъй като половината от гените ви се споделят с братя и сестри, така че те все още се предават, само че косвено.

Д-р Мосман подозира, че "стремежа да си по-привлекателен за противоположния пол, убивайки плодородието си" вероятно е уникален природен феномен само за хората.

" Иронията е едно, но мисля, че основното послание е за пациентите с плодовитост.  Парадоксът продължава да се появява в клиниките и съобщението не стига до младите мъже, че това е проблем и малко информация може да им спести много мъка." , заключи пред Би Би Си професор Пейси.

Източник: BBC

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up