Понеделник, Август 03, 2020

Продължава модернизацията на Националната система за спешни повиквания 112. След като през февруари заработи мобилното приложение на спешния телефон, с което хора със слухови и/или говорни увреждания могат да повикат полиция, пожарна или линейка, институциите вече работят върху единна електронна платформа.

В момента Министерство на вътрешните работа, заедно с Министерство на здравеопазването, пише Концепция за развитие на Националната система 112 и изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания и управление на ресурсите към Службите за спешно реагиране, базирана на единна платформа. Тази единна платформа ще позволи информацията, постъпваща при оператор от 112, да достига по електронен път и до мобилните екипи на Службите за спешно реагиране, с помощта на мобилни устройства, съобщи Зеки Малунски – държавен експерт в Дирекция „Национална система 112“.

„Високите технологии в системата на телефон 112 се използват още от самото създаване на телефона през 2008 г. Системата е автоматизирана и е изградена на база на последните налични, към тогавашна дата, високи технологии в областта. Използва се автоматизиран софтуер - приложение, за приемане, обработка и препредаване на инциденти, засягащи живота, здравето, сигурността и имуществото на гражданите. През годините хардуерът и софтуерът на Националната система 112 са актуализирани и са внедрени нови услуги, използващи високи технологии като например услугата eCall и услугата за достъп на хора със слухови или говорни увреждания“, сподели още Малунски.

По думите на експерта, в днешно време свързаността е основна движеща сила в ежедневието на хората. Високоскоростните 4G и 5G мрежи, съвременните решения в областта на информационните технологии и др. поставиха сериозни изисквания и в сферата на спешните комуникации. Очакванията на гражданите са да могат да контактуват със 112 и службите за спешно реагиране с технологиите, които използват в ежедневието си като глас, видео, текст, приложения, джобни устройства и др.

„За да посрещнат тези предизвикателства Европейският парламент и Съветът на Европа приеха Директива за установяване на Европейски кодекс за електронни съобщения. Една от основните теми, обхваната в кодекса е локализацията, която трябва да е достъпна на 112 без забавяне, веднага след установяване на комуникацията със спешния телефон“, допълни Зеки Малунски.

Снимка: News

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up