Понеделник, Септември 21, 2020

10 нови инжекционни помпи, предназначени за венозно подаване на лекарствени разтвори за специалните нужди на новородени и недоносени бебета, ще бъдат на разположение за най-малките пациенти в Клиниката по неонатология на университетската АГ болница „Майчин дом“.Техниката е с огромно значение за работата в интензивното отделение, тъй като позволява прецизно дозиране на медикаментите за недоносените деца, съобщават от лечебното заведение.

Дарението е от сдружение „Нова луна" и е на стойност над 17 хиляди лева. Новите помпи са предназначени за венозно подаване на лекарствени разтвори на новородени и недоносени бебета. При тях дозирането трябва да се планира прецизно, съобразно ниското тегло и специфични нужди, отбелязва началникът на клиниката проф. Боряна Слънчева.

В „Майчин дом“ годишно се раждат около 4 000 бебета, средно всяко пето от тях е недоносено, тъй като в най-голямата АГ болница у нас се проследяват най-тежките бременности в страната. Средно в България преждевременно родените деца са малко над 10% от всички новородени, каквото е и средното ниво в Европа. 

Освен грижа за най-малките, "Майчин дом" предлага и различни програми за профилактика на гинекологични и онкологични заболявания при жените. Идната седмица за втора поредна година лечебното заведение стартира кампания за безплатни прегледи на жени със симптоми на инконтиненция - неволно изпускане на урина. В световен мащаб различни форми на състоянието засягат средно близо 30 процента от жените, родили по естествен път, коментира директорът на болницата проф. д-р Иван Костов.

При навременна терапия заболяването може да бъде отстранено напълно:

"Много жени се мъчат да се научат да свикнат с този проблем. Това е един социален проблем, за който в България много не се говори. До голяма степен, според мен лично, това се дължи на факта, че в България не е развита т. нар. физиотерапия за това състояние, след като жената роди. Това е задължителна процедура след раждането в много страни в Европа".

Още по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнр

Снимка: medicalnews

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up