Събота, Септември 21, 2019

Д-р Румен Лазаров, лъчетерапевт – Специалист по Медицинска Радиология и Онкология. Специалист с 30 годишен трудов стаж в областта на онкологията и лъчелечението. Началник Отделение по лъчелечение и радиохирургия на Болница Токуда. Член на Българската и Европейската асоциации по радиационна онкология. Съавтор на междудисциплинарните препоръки за диагностика, стадиране и лечение на туморите на глава, шия и бял дроб.

Тютюнопушенето е сериозен рисков фактор за проява на редица заболявания, включително рак. Какво е вашето мнение, базирано на дългогодишния Ви професионален опит в областта на лечелечението и радиохирургията?

Тютюнопушенето е изключително опасен за здравето навик, широко разпространен в целия свят – понастоящем над 1,2 милиарда души пушат, което представлява около една трета от населението на планетата на възраст над 15 и повече години. Тютюнопушенето е една от най-важните причини за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт. Известно е, че цигареният дим съдържа над 4 800 химични съединения под формата на частици, газове или аерозоли. Причината, поради която димът съдържа толкова много различни химични съединения е много високата температура (до 900 градуса), която се развива в димящия край на цигарата. Химичните вещества са концентрирани предимно в катрана – кафявата лепкава течност, която се кондензира от тютюневия дим. Най-изразен канцерогенен ефект имат съдържащите се в катрана радиоактивен полоний и бензпирен. Новите „нагряващи“ цигари и филтри намаляват вредните вещества, но не ги премахват напълно! Намаляването на броя цигари също намалява риска, но не го премахва!

 

Кои онкологични заболявания най-често са във фокуса на специалистите по лъчелечение? 

Тютюнът оказва пагубни последици върху всички органи и системи на организма. Но най-пагубно въздействие има върху органите разположени „по пътя на тютюна“. Или това са белия дроб, ларинкса и устната кухина. Не е случайно, че тези органи са едни от най-често засегнатите от ракови заболявания. Само от рак на белия дроб в България заболяват над 4000 души годишно. Това са 10% от всички злокачествени заболявания. Около 80% от пациентите с рак на белия дроб, не успяваме да излекуваме!

Може ли да представите на читателите ни малко информация относно особеностите на карциномите на устната кухина и гърлото?

При пушачите на лула, пури или цигари вероятността да се разболеят от рак на устната кухина и гърлото е по-голяма. Рискът се увеличава с броя на изпушените цигари, като при интензивните пушачи (тези, които пушат от 10 до 20 цигари дневно) той е 20 – 30 пъти по-голям от този при непушачите. Освен това комбинираната употреба на алкохол и тютюн е изключително рискова за възникването на рак на устната кухина и гърлото. При пушачите на пури най-често се наблюдава рак на корена на езика, а при пушачите на цигари и лула – рак на устните. Рак на гърлото се развива по-често при пушачи на цигари, поради по- дълбокото вдишване на дима, по-често при мъжете отколкото при жените (4:1 или 5:1). Клиничните прояви са в зависимост от локализацията на рака. В редица случаи туморът расте безболезнено, което забавя ранното му диагностициране. Най-често е под формата на язва, която често кърви и се покрива с корички. Много характерен е ръбът на язвата, който има хрущялоподобна консистенция и добре се отграничава от съседните тъкани. Язва, която не зараства за повече от 2 седмици винаги е съмнителна за рак.

Каква е връзката между карциномите на устната кухина и гърлото, и тютюнопушенето/дъвченето на тютюн?

Вредното въздействие зависи от индивидуалните особености на организма; възрастта на пропушване; продължителността на пушене; броят на изпушените цигари; съдържанието на никотин и катран в употребяваните цигари; дълбочината на всмукване на дима; броят на вдишванията при изпушване на една цигара; времето, за което се изпушва една цигара; повторното запалване на полуизпушена цигара; каква част от цигарата се изпушва. Задимената обстановка в обществените сгради също може да навреди!

Какво е най-важното, за което хората, употребяващи тютюневи изделия бихте искали да си спомнят на 31 май – Световният ден без тютюнев дим?

Грозните снимките на пакетите цигари, които вече успешно се скриват в луксозни опаковки са от истински хора, които са пострадали от тютюнопушенето!

Източник: portalnapacienta

Снимка: economy

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up